Franţa: Manuel Valls declară că “populaţiile de romi au vocaţia să rămână în România sau să se întoarcă acolo”

Ministrul francez de interne, Manuel Valls.
Ministrul francez de interne, Manuel Valls. (PIERRE ANDRIEU / AFP / GettyImages)

Marţi, Manuel Valls, ministrul socialist de interne al Franţei, a provocat dezbateri aprinse în propria tabără atunci când a negat dorinţa de integrare a majorităţii romilor.

Afirmaţiile vin în contextul apropierii alegerilor locale din Franţa, programate pentru primăvara anului viitor iar primarii gestionează din ce în ce mai greu situaţia existentă.

Într-un alt interviu, pentru postul de radio France Inter, Manuel Valls declara că “este o iluzie să credem că problema romilor poate fi rezolvată numai prin integrarea lor” şi a continuat spunând că “soluţia integrării nu se poate aplica decât în cazul câtorva familii” apoi a declarat că nu există o altă soluţie decât evacuarea taberelor şi conducerea romilor la graniţă.

“Populaţiile de romi au vocaţia să rămână în România sau să întoarcă acolo” a declarant Valls în luna martie a acestui an.

Întărind convingerea că doar o minoritate de romi este dispusă să se integreze în Franţa, el a afirmat că “trebuie să le spunem francezilor adevărul: aceste populaţii au moduri de viaţă extrem de diferite de ale noastre şi (..) intră evident în conflict” cu cele ale populaţiilor locale.

Reacţii din partea asociaţiilor pentru apărarea drepturilor străinilor nu au întârziat să apară, acuzându-l pe Valls că a “trecut linia roşie a acceptabilului” (SOS Racisme), iar Partidul Comunist, i-a calificat declaraţiile drept “xenofobe”.

Partidul Socialist şi guvernul au criticat, de asemenea, afirmaţiile ministrului socialist de interne.

“Consider că nu există o teorie conform căreia un anumit popor, o anumită persoană de o anume origine nu va putea absolut niciodată să se integreze”, a declarat ministrul Industriei, Arnaud Montebourg la postul de televiziune BFM-TV , referindu-se la afirmaţiile “excesive” ale lui Manuel Valls şi apreciind că acestea merită să fie “corectate”.

“S-a spus la fel despre italieni, spanioli, portughezi, arabi, iar să decretezi dinainte că este imposibil, mi se pare excesiv şi merită să fie corectat”, a adăugat Monteborug.

Primarul Parisului, Bertrand Delanoe, cel care a cerut de la începutul acestui an evacuarea a 18 tabere de romi instalate în capitala Franţei, politician important al majorităţii, a fost cel care, indirect, l-a sprijinit pe Manuel Valls.

Organizaţii nonguvernamentale din Franţa şi ale Naţiunilor Unite au criticat politica de evacuare forţată a acestor tabere, iniţiată de fostul preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy şi continuată de actualul guvern socialist. În decursul anului 2012, Franţa a expulzat 12.800 de romi de naţionalitate română şi bulgară dintr-un număr de 37.000 de persoane conduse la graniţe, în condiţiile în care, în Franţa se află aproximativ 20.000 de romi, originari în principal din România sau Bulgaria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe