Franţa: O notă internă a poliţiei cerea agenţilor 'să evacueze sistematic' romii dintr-un arondisment parizian

Doua fete de etnie rroma.
Doua fete de etnie rroma. (www.paulaflorescu.ro)

O notă internă a poliţiei franceze ajunsă în presă, care cerea agenţilor 'să evacueze sistematic' romii dintr-un cartier şic din Paris, a stârnit rumoare în Franţa şi a reaprins dezbaterea cu privire la prezenţa acestora în ţară, relatează The Daily Telegraph.

Circulara, scrisă de un şef de poliţie din arondismentul 6 din Paris, 'la ordinele' superiorilor săi, instruieşte agenţii ca 'zi şi noapte' să 'localizeze familiile de romi care trăiesc în stradă şi să le evacueze sistematic'.

Dezvăluirea a apărut în condiţiile în care în Franţa este ilegal ca poliţia să oprească şi să vizeze persoane în funcţie de 'naţionalitatea lor reală sau presupusă'.

Existenţa circularei a stârnit o reacţie furioasă din partea organizaţiei La Voix des Roms, care susţine că aceasta este 'nedemnă de un stat democratic'.

La rândul său, organizaţia SOS Rasism s-a declarat 'scandalizată' de existenţa notei, subliniind că este vorba 'de un nou act de violenţă împotriva romilor sau a celor despre care se crede că sunt romi' şi de o 'lipsă de voinţă politică de a aborda această problema socială urgentă'.

Cu toate acestea, Jean-Pierre Lecoq, primarul arondismentului 6 din Paris, din partidul de centru-dreapta UMP, a declarat că 'nu este şocat' de tonul notei. 'Ceea ce mă şochează este să văd familiile de romi în stradă cu copiii foarte mici, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere uman şi social', a declarat acesta pentru Le Parisien.

Zona, a precizat primarul, se confruntă cu un aflux 'masiv' de familii de romi în ultimele două luni, ceea ce l-a determinat să se plângă autorităţilor locale de poliţie. 'Numărul de familii s-a triplat. Este o problemă reală', a adăugat el.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, plângerile primarului au fost cele care au condus la acţiunea poliţiei. De asemenea, poliţia a precizat că numărul romilor a crescut în al 6-lea arondisment, deoarece aceştia au fost alungaţi din zonele învecinate.

Având în vedere amploarea controversei, ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat că nota a fost 'rectificată'. Cu toate acestea, ministrul a precizat că poliţia a respectat legea şi că a trebuit să 'lupte împotriva cerşetoriei ilegale şi a exploatării minorilor şi să împiedice familiile cu copii mici să doarmă în stradă'.

Evenimentul a reaprins dezbaterea despre cum trebuie abordată problema populaţiei de romi în creştere din Paris şi din alte oraşe mari din Franţa.

Stéphane Le Foll, purtătorul de cuvânt al guvernului socialist al preşedintelui François Hollande, a negat că este vorba despre o 'invazie' a romilor, însă a precizat că autorităţile franceze trebuie să încerce să-i facă 'să se întoarcă de unde au venit, în România sau Bulgaria'.

Pe de altă parte, Jean-Marc Bailleuil, şeful principalului sindicat al ofiţerilor de poliţie, SCSI, a declarat că limbajul în care a fost redactată nota a fost' prost ales', însă a precizat că poliţia 'nu dispune de mijloace legale clare pentru a lupta împotriva delincvenţei din Europa de Est şi a afluxului de romi'.

Cu toate acestea, un studiu al Amnesty International, dat publicităţii săptămâna trecută, a acuzat poliţia franceză de faptul că a folosit forţa excesivă împotriva romilor, mai ales atunci când i-a evacuat din taberele ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe