Franţa oferă Iranului credit de 15 miliarde USD pentru a rămâne în acordul nuclear [raport]

Oficiali iranieni dau semnale mixte în ceea ce priveşte oferta Franţei. Preşedintele Iranului dă ultimatum UE: două luni pentru a rezolva impasul.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani.
Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani. (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Iranul a purtat recent negocieri cu Franţa cu privire la revenirea punerii complete în aplicare a clauzelor agreate în Planul comun de acţiune globală, controversatul acord JCPOA.

După retragerea SUA din acord, o promisiune electorală a preşedintelui Donald Trump, care s-a materializat după aproximativ un an de mandat, SUA a aplicat sancţiuni Iranului, care lovesc economia, dependentă de vânzările de ţiţei.

Pentru a încerca să găsească soluţii, Franţa a oferit Republicii Islamice o linie de credit care ar fi garantată de veniturile petroliere iraniene, în valoare de 15 miliarde USD. Planul depinde de aprobarea de către SUA a excepţiilor la sancţiunile care prevăd interzicerea importurilor de ţiţei iranian.

Republica Islamică ar fi respins linia de credit oferită de UE (iniţiativa aparţinând Franţei), potrivit Press-TV, care nu a dat detalii.

Însă cu puţin timp înainte, ministrul adjunct de Externe Abbas Araqchi sugerase că Iranul va relua respectarea JCPOA dacă va primi banii înainte de sfârşitul acestui an - părând să accepte liniile generale ale ofertei preşedintelui Emmanuel Macron.

"Revenirea noastră la punerea în aplicare integrală a acordului nuclear este condiţionată de primirea a 15 miliarde USD pe o perioadă de patru luni, altfel procesul de reducere a angajamentelor Iranului va continua", a spus Araqchi, potrivit Fars.

El a adăugat că, dacă Iranul nu va primi tranşa, va continua să-şi restrângă angajamentele luate în cadrul acordului nuclear.

Iranul a cerut în repetate rânduri Europei să găsească modalităţi de neutralizare a sancţiunilor financiare impuse de Washington. UE susţine încă acordul şi presează Teheranul să nu abandoneze complet prevederile lui, în special cele referitoare la îmbogăţirea uraniului la cote de 20%, necesare pentru construirea bombei nucleare.

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că este puţin probabil ca Teheranul să ajungă la un acord cu ţările europene în următoarele zile şi a declarat că Europa mai are două luni pentru a-şi îndeplini angajamentele în conformitate cu acordul.

De asemenea, Rouhani a menţionat că Iranul va anunţa detaliile măsurilor sale de represalii privind acordul în cursul zilelor de marţi sau miercuri.

Un an după ce Statele Unite s-au retras din acord, Iranul a anunţat că va suspenda parţial o parte din obligaţiile asumate în cadrul JCPOA şi va oferi celorlalţi semnatari un termen de 60 de zile pentru a salva acordul.

Odată cu expirarea termenului limită, Iranul a început să îmbogăţească uraniul peste nivelul de 3,67 la sută, stabilit în acord, avertizând că îşi va abandona treptat angajamentele nucleare la fiecare 60 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe