Franţa refuză deocamdată livrarea navelor Mistral către Rusia, în ciuda acordului de la Minsk


Cele două nave port-elicopter din clasa Mistral, Sevastopol (st) şi Vladivostok, sunt văzute pe şantierul STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, Franţa, 23 decembrie 2014.
Cele două nave port-elicopter din clasa Mistral, Sevastopol (st) şi Vladivostok, sunt văzute pe şantierul STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, Franţa, 23 decembrie 2014. (Captură Foto)

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat joi că încă nu sunt condiţii potrivite pentru a merge mai departe cu vânzarea celor două nave port-helicopter de tip Mistral promise Rusiei, în ciuda faptului că Moscova a susţinut noul plan de pace din Ucraina.

Dmitri Peskov, secretarul de presa al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că liderii mondiali prezenţi la Minsk nu au discutat despre probleme legate de navele Mistral, conform publicaţiei Kommersant.

Hollande a suspendat în 2014 vânzarea celor două nave, în valoare de 1,2 miliarde de euro în condiţiile intensificării crizei din Ucraina, temându-se că navele vor dezvolta capacităţile militare ale Rusiei şi că Parisul va fi criticat de aliaţii săi europeni, conform NTDTV.

Proaspăt sosit din capitala belarusă Minsk, Hollande a susţinut că dacă noul acord este implementat în totalitate, atunci situaţia s-ar putea schimba.

“Este clar că, dacă totul merge cum trebuie, atunci se vor lua măsuri la nivel european pentru a se uşura sancţiunile” impuse împotriva Rusiei datorită intervenţiei sale în Ucraina, a adăugat liderul francez. “Franţa va lua parte la un astfel de proces, dar pe moment nu ne aflăm încă acolo.”

Rosoboronexport si compania franceza DCNS au semnat un contract pentru construirea celor două nave în iunie 2011, însă Franţa a amânat livrarea primei sale nave Mistral, care trebuia să fie predată ruşilor în noiembrie 2014 şi ulterior a suspendat înţelegerea pentru o perioadă nedeterminată.

Moscova a avertizat că va cere compensaţii financiare dacă vânzarea este anulată complet.

În decembrie 2014, marinarii ruşi care se pregăteau pentru operarea navelor Mistral – fiecare dintre ele putând să transporte 16 elicoptere, 13 tancuri şi peste 400 de soldaţi – au părăsit Franţa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.