Franţa se pregăteşte să expulzeze 231 de străini după asasinarea unui profesor, vineri

Luptători din grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh.
Luptători din grupul jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh. (Captură Foto)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ţinut o şedinţă a Consiliului de Apărare în urma atacului brutal asupra unui profesor de istorie într-o suburbie din Paris, jurând că „islamiştii nu vor dormi liniştiţi în Franţa”, urmând să fie efectuate sondaje ale autorilor a 80 de postări pe social media care au exprimat sprijinul pentru atacator.

Oficialii francezi au anunţat o represiune dură împotriva străinilor radicalizaţi ca răspuns la decapitarea brutală a unui profesor survenită vineri. Preşedintele francez Emmanuel Macron a numit incidentul „atac terorist islamist”, potrivit Fox News.

Autorităţile franceze intenţionează să expulzeze 231 de străini înscrişi în dosarul de alerte pentru prevenirea atacurilor teroriste (FSPRT), care urmăreşte activităţile suspectate de radicalizare, informează presa, citând Europa 1.

Potrivit oficialilor, numele de pe listă includ aproximativ 180 de persoane care se află în spatele gratiilor în acest moment, precum şi alte 51 de persoane care ar putea fi arestate în curând.

În general, peste 850 de migranţi ilegali sunt înregistraţi la FSPRT, raportează presa.

Un refugiat cecen de 18 ani, identificat ca Abdoulakh A., este principalul suspect al crimei care a şocat Franţa vineri. Profesorul de istorie Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, a fost atacat şi decapitat de un refugiat de 18 ani, de origine cecenă.

Aterior, Paty le arătase elevilor săi o caricatură a profetului islamic Mahomed la o şcoală din Conflans-Sainte-Honorine, la nord-vest de Paris, în timpul unei lecţii despre libertatea de exprimare.

11 persoane au fost deja reţinute în legătură cu atacul, potrivit rapoartelor media franceze, inclusiv patru membri ai familiei atacatorului.

Presa franceză a adăugat că printre cele şase persoane arestate sâmbătă se află tatăl unui elev al şcolii respective şi un predicator „islamist radical”.

Suspectul principal al crimei a fost descoperit nu departe de victimă, purtând un cuţit pe care a refuzat să-l arunce. Poliţia l-a împuşcat, ucigându-l.

Potrivit rapoartelor presei franceze care citează procurorul antiterorism al ţării, Jean-Francois Ricard, pe telefonul suspectului a fost găsit un text care revendică responsabilitatea pentru atac şi o fotografie a lui Paty.

Un cont de Twitter despre care se crede că ar fi aparţinut suspectului conţinea o postare cu o fotografie a capului decapitat al victimei şi un mesaj care ar fi spus:

„L-am executat pe unul dintre câinii din iad care a îndrăznit să-l vorbească de rău pe Mohammad”.

Duminică, liderii politici, asociaţiile şi sindicatele au manifestat la Paris şi în alte oraşe importante pentru a solicita sprijin pentru libertatea de exprimare şi a aduce un omagiu lui Paty, care fusese ţinta ameninţărilor online pentru afişarea desenelor animate.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franţa, Serghei Parinov, a declarat sâmbătă că suspectul a locuit în Franţa din 2008, împreună cu familia sa, în mod legal.