Franţa şi Italia au semnat tratatul bilateral Quirinale, piatra de temelie a unui presupus nou pol de putere în UE

Conţinutul exact al pactului nu a fost făcut public.
Mario Draghi împreună cu Emmanuel Macron la Qirinale
Mario Draghi împreună cu Emmanuel Macron la Qirinale (Getty)

Guvernele Franţei şi Italiei au semnat, vineri, la Roma tratatul bilateral de cooperare aprofundată menit să strângă relaţiile dintre cele două ţări. Tratatul ar trebui să fie piatra de temelie a unui nou pol de putere în interiorul UE.

Evoluţia a luat amploare după plecarea de la putere a Angelei Merkel.

Tratatul a fost parafat, vineri dimineaţă, la palatul prezidenţial Quirinale de preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi, în prezenţa preşedintelui italian, Sergio Mattarella, transmite Reuters.

Tratatul Quirinale a fost anunţat în 2017, însă negocierile au fost blocate de ascensiunea la putere în Italia a Ligii Nordului, de dreapta, în 2018, care a format o coaliţie cu Mişcarea Cinque Stelle.

Ruptura dintre cele două state a fost adâncită de criza migranţilor din Marea Mediterană şi a atins un maxim în 2019, când liderul Mişcării Cinque Stelle, Luigi di Maio, s-a întâlnit în Franţa cu un lider al mişcării „vestelor galbene”, care milita pentru demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

Tratatul semnat vineri prevede concret programe de cooperare în materie de diplomaţie şi apărare, cultură şi educaţie precum şi în spaţiu.

Conţinutul exact al pactului nu a fost făcut public.

Franţa şi Italia reprezintă a 2-a, respectiv a 3-a economie din zona euro, după Germania. Cele două ţări însumează aproape o treime dintre cetăţenii Uniunii Europene şi PIB-ul lor cumulat reprezintă, de asemenea, 30% din cel al ţărilor blocului.