Freedom House: libertatea presei în Moldova rămâne constrânsă de partizanat şi proprietarii de media

La capitolul libertatea presei, Freedom House a clasat Moldova pe locul 119, cu o poziţie mai jos faţă de anul 2014. Un nou raport al organizaţiei oferă o analiză mai detaliată care relevă evoluţiile-cheie ce au avut loc anul trecut în mediul jurnalistic din Moldova.
(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

“În ciuda eforturilor continue ale organizaţiilor societăţii civile de a încuraja modificări în legislaţie şi politici, libertatea presei în Moldova rămâne constrânsă de partizanat şi presiunea exercitată atât de guvernare, cât şi de proprietarii de media” se reflectă într-un nou raport al organizaţiei internaţionale, Freedom House.

Printre schimbările relevante sunt incluse şi amendamentele la Codul Audiovizualului din martie 2015, prin care Parlamentul a obligat posturile radio şi TV să dezvăluie numele proprietarilor. Astfel, s-a aflat că majoritatea difuzorilor de radio şi TV cu emisie naţională sunt în mâini private, iar în fruntea clasamentului s-a poziţionat controversatul Vlad Plahotniuc care deţine patru televiziuni şi trei posturi de radio pe care le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore, se arată într-un articol al portalului anticorupţie.md.

O altă problemă semnalată de raportul experţilor internaţionali de la Freedom House este înăsprirea accesului la informaţii. Numai în 2015, agenţiile guvernamentale şi mai mulţi oficiali au depus eforturi vizibile ca să împiedice accesul presei la informaţiile de interes public.

Bunăoară, cele mai recente cazuri de pe teritoriul Moldovei vin să confirme aceste tendinţe evidenţiate de raport. Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a acţionat în judecată Preşedinţia pentru refuzul de a oferi informaţii despre persoanele decorate cu distincţii de stat, precum şi deciziile motivate prin care au fost respinse candidaturile judecătorilor propuşi spre numire în funcţie. Totodată, în luna aprilie, publicaţia Ziarul de Gardă a pierdut în prima instanţă un proces împotriva Procuraturii Generale, privind încălcarea accesului la informaţie. Procesul a fost iniţiat de echipa ziarului după ce PG a refuzat să ofere informaţii despre procedura prin care mai mulţi procurori au beneficiat de spaţiu locativ, reflectă Victoria Dodon într-un articol pentru anticorupţie.md.

În vizorul celor de la Freedom House a trecut şi cazul mai multor jurnalişti cărora le-a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova. „De exemplu, corespondenţilor de la TV Zvezda li s-a refuzat intrarea la sosire, pe Aeroportul din Chişinău, în luna aprilie, iar jurnaliştii de la NTV şi Rossia 24 s-au confruntat cu un tratament similar în luna octombrie. Oficialii moldoveni au invocat motive legate de securitate, propagandă, sau neclaritate privind scopul vizitelor jurnaliştilor. În mai multe rânduri, jurnalişti au fost agresaţi de manifestanţi în timpul adunărilor publice” se mai spune în raport.

Freedom House este o organizaţie independentă non-profit ce promovează libertatea, democraţia şi drepturile omului. Experţii organizaţiei internaţionale lansează astfel de rapoarte an de an, încă din 1980.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe