Freelancer-ul Vlad Georgescu îi scrie lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Jurnalistul român care a publicat o anchetă legată de scandalul de corupţie EADS în ediţia germană a Huffington Post, care a făcut mare vâlvă în România, revine cu o scrisoare deschisă către noul preşedinte ales Klaus Iohannis, în săptămânalul ”Der Freitag”. Pe lângă îndemnul de a investiga afacerea EADS şi HSBC, Georgescu îi cere preşedintelui să procedeze şi împotriva concernelor occidentale şi a politicienilor care trag sforile în spate şi exploatează România ca pe o ţară a forţei de muncă ieftine pentru propriile scopuri.

Epoch Times vă prezintă scrisoarea jurnalistului român către viitorul preşedinte al României:

”Stimate domnule preşedinte,

Acum aţi reuşit, în ciuda tuturor sondajelor şi a celor şase case, pe care le-aţi dobândit din meditaţii aşa cum aţi spus, să-l învingeţi pe social-democratul Victor Ponta. Felicitări. Acum însă o să vă confruntaţi cu mari provocări. Sunteţi pregătit să le faceţi faţă?

Mai întâi este vorba despre scandalul de corupţie Microsoft-EADS. Actele şi documentele celui mai mare scandal de corupţie din istoria UE sunt la secret, iar nu toţi cei implicaţi sunt după gratii. Mai ales ancheta din Germania nu este în mod ciudat aproape deloc luată în seamă, şi asta în ciuda faptului că procuratura din München investighează EADS Germania pentru luare de mită. Cu siguranţă o să vorbiţi cu Angela Merkel la un moment dat despre asta şi veţi vrea să ştiţi ce rol au jucat Klaus Mangold, Bodo Hombach şi Ion Tiriac?

EADS nu este, după cum probabil ştiţi, un caz izolat. Şi marea bancă britanică HSBC este implicată într-un sistem de spălare de bani care îşi are originea la Bucureşti. Prin diferite firme-paravan din Luxemburg, Cipru şi Malta au fost spălate din 2008 milioane, cu ajutorul unor oameni de paie, şi cu implicarea Alpha Bank şi Piraeus Bank.

De ce Banca Naţională a României (BNR) n-a luat atitudine nu putem explica. Faptul că BNR nu răspunde nici la întrebările presei, deşi este obligată prin lege, vi-l putem dovedi.

Vreţi să începeţi lupta împotriva corupţiei. Acest lucru este lăudabil, dar se pune întrebarea: Sunteţi pregătit să procedaţi şi împotriva concernelor occidentale şi a politicienilor care trag sforile în spate şi exploatează România ca pe o ţară a forţei de muncă ieftine pentru propriile scopuri?

Veţi lua măsuri împotriva distrugerii mediului şi vânzarea ţării în cazuri precum Roşia Montană? Dar legat de actualul avans al Exxonmobil, Chevron sau în privinţa preluării Petrom de către OMV în urmă cu câţiva ani?

Faptul că procurori ca Laura Kovesi vânează corupţii ţării, asumându-şi un risc personal mare, merită respectul tuturor românilor şi al tuturor cetăţenilor din UE. Ea nu trebuie însă să prescrie Parlamentului cum trebuie să voteze şi nici ce legi să aducă pe agendă. Este suficient ca D.N.A sa fie lăsată să lucreze mai independent şi să nu fie subordonată ca instituţie preşedinţiei.

După cum poate ştiţi, România este o ţară foarte bogată. Rezervele de gaz din Marea Neagră sunt gigantice, producţia de petrol este suficientă pentru a asigura ţării consumul, iar în Carpaţi se găsesc resurse valoroase. Această bogăţie a fost până acum unul dintre stimulii pentru această corupţie pe care spuneţi că sunteţi hotărât s-o combateţi.

Eu personal am dubiile mele că vă poate reuşi, nu doar din cauza celor şase case pe care le deţineţi, ci şi din cauza postului pe care l-aţi ocupat într-un Consiliu de administraţie în timp ce eraţi primar la Sibiu. (...)

Dar cu siguranţă şi averea Dvs. este obţinută prin mijloace legale, ceea ce veţi dovedi curând în detaliu, ca semnal că luaţi în serios lupta anticorupţie.

Dacă vă reuşeşte asta – transparenţă în propriile treburi şi urmărirea obiectivă a structurilor corupte şi dincolo de graniţele ţării – atunci vă urez sincer succes. Dacă sunteţi cumva interesat de un dialog între patru ochi (pe temele dosarelor de corupţie EADS-Microsoft n.r), veţi şti cum să daţi de mine, prin intermediul SIE.

Cu salutări cordiale din Germania,

Vlad Dan Georgescu”