Frica lui Antonescu are dinţi

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Duminică seară, liderul PNL Crin Antonescu declara la emsiunea Kilometrul 0 de la Digi TV, că premierul Victor Ponta nu şi-a explicat foarte bine în public poziţia faţă de proiectul Roşia Montană şi "consideră că ar fi nevoie de anumite lămuriri". Deasemenea, Crin Antonescu l-a acuzat şi pe preşedintele Băsescu că este ipocrit în cea ce priveşte proiectul exploatării cu cianuri.

"Dacă Traian Băsescu este un partizan al proiectului Roşia Montană nu trebuia să se preteze la un mic joc electoral, ci să fi spus: da, hai să se facă proiectul". a declarat Crin Antonescu adăugând: "Cred că şi premierul Victor Ponta ar trebui să explice mai clar care este poziţia sa în cazul acestui proiect”, a declarat Antonescu ieri seara, la Digi TV".

Declaraţiile lui Antonescu vin în cea de a opta zi de manifestaţii contra proiectului Roşia Montană, cel mai mare protest din 90 şi până acum. Presiunea pusă pe clasa politică creşte. Protestele începute în Bucureşti s-au extins în Cluj, Craiova, Iaşi, Bârlad, Braşov, Târgu Mureş, Timişoara, Alba Iulia şi au depăşit graniţele ţării. Românii plecaţi în străinătate au ieşit şi ei pe străzile Europei şi ale lumii pentru a protesta împotriva otrăvirii ţării lor. În Viena, Budapesta, Praga, Londra, Toronto şi Bruxelles, românii au manifestat.

Nemulţumirea maselor nu-i va cruţa pe politicienii care se fac vinovaţi de aprobarea unui proiect considerat o crimă pentru sănătatea pe termen lung a ţării şi o apoteoză a corupţiei endemice la care s-a ajuns. După ani de zile de guvernare presărată cu dosare ANI, DNA, DIICOT, cu miniştri şi aleşi locali corupţi, paharul nemulţumiri populare s-a umplut. Românii îi acuză pe politicieni că vând ţara celor care vor s-o cumpere pe mărunţiş pentru a o exploata şi otrăvi.

Nemulţumirea îi va căută pe cei vinovaţi şi îi va sancţiona. Retrăgându-le încrederea poporului român. Privându-i de mandatele lor prezente sau viitoare, la electoralele ce vor urma.

Pentru a îşi salva candidatura la prezidenţiale din 2014, Antonescu urmează o strategie simplă, în trei paşi:

Deturnarea nemulţumirii populare către susţinătorul său, Victor Viorel Ponta şi spre şeful statului, Traian Băsescu

Antonescu este conştient că va pierde alegerile prezidenţiale (plus europarlamentarele) din 2014 dacă va fi considerat vinovat de Roşia Montană, căci românii nu vor vota cu un otrăvitor. Aşa că încearcă să canalizeze nemulţumirea populară către colegul de coaliţie USL, Ponta, şi Băsescu. Doar doar la anul îl mai votează cineva.

"Cred că şi premierul Victor Ponta ar trebui să explice mai clar care este poziţia sa în cazul acestui proiect”.

Apoi Băsescu, ţinta uşoară, omul, care, oricum a susţinut public proiectul. "Dacă Traian Băsescu este un partizan al proiectului Roşia Montană nu trebuia să se preteze la un mic joc electoral, ci să fi spus: da, hai să se facă proiectul".

Frica are dinţi şi, din frică, Antonescu dă în colegul său Ponta, cel care, teoretic, urma să-l sprijine în cursa pentru fotoliul de preşedinte din 20014.

Eludarea răspunderii proprii

Spre neşansa lui, Antonescu răspunde în dublă calitate faţă de avizarea proiectului Roşia Montană. Antonescu este răspunzător de otrăvirea sau neotrăvirea solului ţării atât în calitate de lider PNL, care le-ar putea cere membrilor săi de partid să voteze contra proiectului Roşia Montană, cât şi de Preşedintele al Senatului pe a cărui "masă" proiectul va ajunge pentru a fi avizat.

De răspunderea în calitate de preşedinte PNL scapă ieftin. PNL nu a hotărât încă, PNL mai studiază datele problemei iar votul ar trebui să fie la vedere şi nominal. Cu alte cuvinte, fiecare să-şi asume personal răspunderea pentru ce va vota.

"Nu doresc ca PNL să se fofileze, să dea un răspuns care să nu supere pe nimeni. Vrem să luăm act de toate datele problemei, inclusiv impactul public, pentru că astfel de proiecte generează reverberaţii profunde în societate. Iau în serios riscul neîncrederii, mai ales acum” a declarat duminică Antonescu Crin.

Nici în calitate de Preşedinte al Senatului, Antonescu nu vrea să fie ţinut vinovat de către popor. Antonescu sugerează că i se cam forţează mâna cu acest proiect. Aşa cum în vară, colegul său de coaliţie, Ponta, a refuzat să îşi asume răspunderea pentru privatizarea CFR şi a pasat problema la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la fel şi Antonescu încearcă să se spele pe mâini, afirmând că dacă proiectul de lege privind Roşia Montană nu are avizul ministrului Justiţiei, el crede că acesta nu poate fi luat în discuţie în Parlament.

Fă-te frate cu poporul

După pasarea răspunderii la executiv şi a vinovăţiei la preşedinte şi la premier, Crin Antonescu i-a felicitat duminică pe cei care au ieşit în stradă să protesteze, atât faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, cât şi faţă de problema câinilor maidanezi: „În primul rând îi felicit pentru că o fac. Indiferent de temă pentru care ieşi din stradă, câtă vreme o faci paşnic, e un semn de civism“ şi i-a asigurat direct şi indirect de întreaga sa disponibilitate pentru dialog." Dialog care însă "dacă se lucrează intens şi membrii comisiei se dedică", va duce spre adoptarea, într-un fel sau altul a controversatului proiect.

"Formal, proiectul de lege privind Roşia Montană este trimis Senatului, ca primă cameră sesizată, la Biroul Permanent, mâine, va urma cursul normal, va fi trimis Comisiei de administraţie publică, cu avize, cum e normal. Sau, a doua variantă, în şedinţa birourilor reunite să constituim o comisie mixtă, Senat – Camera Deputaţilor, în scopul de a deschide dialogul cu cei care manifestă în stradă, care au poziţii în mediul online, care în presă au pledat într-un sens sau altul. Merg spre a doua variantă, pentru că permite această discuţie publică, transparentă şi dialog. Voi pleda pentru o durată rezonabilă, scurtă, nu pentru cantonarea în discuţii nesfârşite. Pe proiectul la rigoare, dacă se lucrează intens şi membrii comisiei se dedică, cred că într-o lună să treacă şi de Camera Deputaţilor”, a declarat Crin Antonescu.

UPDATE- Crin s-a hotărât, declină răspunderea şi se disociază de proiectul Roşia Montană.

Astăzi, luni, 9 septembrie, în jurul orei 13, Crin Antonescu declară public ca proiectul Roşia Montană trebuie respins. Antonescu a mai adăugat că nu s-a consultat cu premierul Ponta înainte de a face acest anunţ şi nici nu a negociat cu acesta.

"Astăzi, deşi discuţiile din Parlament nu au început, am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu proiectul Roşia Montană. Cred că proiectul exploatării la Roşia Montană nu poate fi susţinut, proiectul fie ar trebui retras, fie ar trebui respins." a declarat liderul PNL.

Crin declară că respinge acest proiect, "nu din motive tehnice, nu pentru că acest proiect nu ar avea şansa să fie fezabil sau util, ci pentru că există consecinţe majore care împiedică aprobarea acestui proiect."

Proiectul "nu are suficinetă susţinere publică", afirma Antonescu şi naşte o scindare în societatea românească.

"Când vorbim despre un proiect care implică resurse naturale importante ale unei naţiuni e foarte important să avem o susţinere publică. Acest lucru este mai important decât datele tehnice ale proiectului respectiv. Astăzi constatăm, în primul rând, că proiectul produce o semnificativă scindare în societatea românească. Constatăm că un număr semnificativ de cetăţeni nu au încredere în faptul că un asemenea proiect va utiliza resursele acestei naţiuni în beneficiul acestei naţiuni. E un sentiment public de amploare care nu poate fi ignorat, care e mai important decât o dată tehnică sau alta", a spus Antonescu.

Antonescu, care pe 29 august declara: "că exploatarea resurselor este binevenită atâta vreme cât este rentabilă sub aspect economic pe perioadă semnificativă, pe perioadă lungă şi câtă vreme se menţine în respectarea condiţiilor de mediu într-o Europă civilizată a secolului în care trăim şi cu exigenţele pe care le avem cu toţii deja că standard", îşi reconsideră poziţia, pentru a acţiona "conform interesului legitim naţional"

"Există o uriaşă cantitate de suspiciune nu doar în mediul politic, în cercurile de presă, pur şi simplu în opinia publică românească, suspiciunea că decidenţi politici în această chestiune nu ar acţiona conform cu interesele publice naţionale legitime", a mai declarat Antonescu, care a ţinut să sublinieze faptul că face aceste declaraţii în nume propriu, nu în numele PNL.

Premierul Ponta este aşteptat în Parlament.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne