FRJ: Peste 10.000 de sindicalişti au protestat miercuri împotriva Codului muncii

Un protestatar român face semnul victoriei în timp ce deţine o lectură pancartă "Urlă foamea-n noi" în timpul unui protest la Bucuresti, pe 16 martie 2011.
Un protestatar român face semnul victoriei în timp ce deţine o lectură pancartă "Urlă foamea-n noi" în timpul unui protest la Bucuresti, pe 16 martie 2011. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Peste 10.000 de membri ai celor cinci confederaţii sindicale - Cartel ALFA, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, CNSLR Frăţia şi CNS Meridian au protestat miercuri în Piaţa constituţiei din Capitală, împotriva noului Cod al muncii, ajungând la concluzia că singura soluţie este greva generală, informează Federaţia MediaSind.

Înarmaţi cu fluiere, megafoane şi pancarte, protestatarii au ales să-şi strige nemulţumirea chiar sub geamurile Palatului Parlamentului, acolo unde a fost dezbătută moţiunea de cenzură privind noul Cod al Muncii.

"Vrem să fim văzuţi atunci când vom striga Jos Guvernul. Nu vom accepta să fim sclavi în propria noastră ţară", au spus protestatarii.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin a declarat, în deschiderea acţiunii de protest, că acest guvern urăşte sincer cetăţenii. "Ar trebui ca de azi să schimbăm mesajul de salut între noi, pe stradă, la locurile de muncă. Să spunem "Jos Guvernul Boc în loc de "Bună ziua". Indiferent de ce se va întâmpla astăzi şi în viitor, vă cer ca salutul românilor să fie acesta, pentru că nu putem să avem o zi bună, să le urăm familiilor noastre "o zi bună" atât timp cât suntem conduşi de aceşti incompetenţi. Probabil ca astăzi, majoritatea parlamentară va face acelaşi joc, va uita că cei mulţi i-au trimis în Parlament. Să nu uităm că vom avea din nou şansa, la alegeri, să-i ştergem prin vot din cartea de istorie", a declarat Dumitru Costin.

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu a declarat, în faţa mulţimii, că singura soluţie este demisia Guvernului Boc.

"Astăzi, conflictul cu Guvernul trebuie să înceteze şi există o singură soluţie care să ne scape de acest Guvern iresponsabil - Jos Guvernul Boc! Avem obligaţia să mergem mai departe. Dacă astăzi îndrăznesc să nu ţină seama de vocile a zeci de mii de oameni, ne întoarcem acasă şi continuăm să strângem semnături.

Doar măsurile de forţă mai pot să învingă, iar singura noastră măsură de forţă este greva generală", a spus Petcu.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Iacob Baciu, a chemat "întreaga naţiune română să înţeleagă că dacă nu se trezeşte astăzi şi nu este atentă la ce votează, va aduce la guvernare politicieni asemănători celor de astăzi care ajung la putere şi nu au nicio legătură cu oamenii".

"După ce au înstrăinat industria şi tot ce înseamnă resurse naturale, banii i-au băgat la puşculiţa lor. Cei care astăzi sunt în Parlament nu reprezintă nici 10% din voturile neamului, sunt în Parlament şi votează pentru ei. După ce au vândut tot, a mai rămas un singur element - omul -, iar acum vor să îl umilească şi pe acesta. În sănătate, salariile sunt de mizerie, în învăţământ şi în administraţie la fel, dar ei au vile în întreaga lume. Cele 3 milioane de români plecaţi din România nu au plecat de bine, ci au fost făcuţi să plece din ţară. În schimb au rămas ei să gestioneze resursele umane si capitalul", a mai spus Iacob Baciu.

Bogdan Hossu, liderul Cartel ALFA, a reamintit parlamentarilor că sunt în Parlament pentru a reprezenta drepturile cetăţenilor.

"Codul muncii înseamnă o constituţie a drepturilor angajaţilor, iar ceea ce vor să facă azi parlamentarii este de a modifica această constituţie. Parlamentarii sunt în Parlament pentru a face legi pentru alegători şi nu pentru un grup de privilegiaţi. Dacă nu sunt în stare atunci să plece toţi cu Guvern cu tot. Când România a intrat în UE s-a angajat să făurească o societate socială, să asigure drepturi cetăţenilor ei. Noi i-am votat pe aceşti parlamentari. Dacă nu-şi fac datoria trebuie să-i dăm jos. Singura noastră şansă este greva generală", a încheiat Bogdan Hossu.

Prezent la miting, Adrian Sobaru, membru în Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, afiliat FRJ MediaSind, cel care, într-un gest disperat, a sărit de la balconul sălii de plen a Parlamentului, le-a cerut protestatarilor să nu-şi piardă speranţa şi să iasă din resemnare.

"De fiecare om din ţara asta depinde viitorul copiilor noştri. Dacă stăm acasă să comentăm, nu vom realiza niciodată nimic. Trebuie să ieşim din resemnarea aia în care suntem cu toţii, să avem şi noi dreptul să fim noi înşine. Politicienii vorbesc, iar tinerii noştri şcoliţi pleacă din ţară. Avem nevoie de o speranţă, pentru noi, pentru copiii noştri. Să nu uităm că fiecare dintre noi este important. Fiecare dintre cei care se află aici este important", a spus Sobaru.

Mitingul de miercuri s-a bucurat de sprijinul larg al comunităţii internaţionale. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a transmis, prin preşedintele Arne Konig, un mesaj prin care îşi exprimă solidaritatea cu acţiunile de protest ale jurnaliştilor şi ale celorlalţi manifestanţi din Piaţă.

"Situaţia jurnaliştilor în România, ca şi a celorlalţi angajaţi, este dezastruoasă şi colegii au nevoie de sprijinul nostru hotărât", a transmis Konig.

Secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Joseph Niemtz, prezent în Piaţa Constituţiei, a afirmat că a venit să sprijine sindicaliştii români, pentru că noul Cod al Muncii este împotriva legislaţiei europene. El a precizat că se vor depune plângeri la Comisia Europeană pe marginea acestui proiect de lege.

"Vă susţinem! Ştim că acest Cod al muncii este contrar drepturilor social europene. Intrarea dumneavoastră în Uniunea Europeană trebuia să ducă la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, dar văd că Guvernul vostru face pe dos. Astăzi suntem cu toţii români. Şi noi vă susţinem şi aici şi la Parlamentul European. Vă vom susţine în toate acţiunile ce vor avea loc săptămâna viitoare la Londra şi Bruxelles împotriva austerităţii la nivel european. Sunt convins că prin solidaritate vom câştiga, că împreună vom fi mai puternici", a mai spus secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor.

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a participat la acţiunile de protest din Piaţa Constituţiei prin reprezentanţi ai sindicatelor afiliate din Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Agerpres şi jurnalişti din presa privată.

Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind, a declarat că noul Cod al Muncii desfiinţează contractele colective de muncă, eliminând astfel clauza de conştiinţă, Codul Deontologic şi alte drepturi obţinute de FRJ MediaSind prin CCM la nivel de ramură Mass-Media. Acest Cod al Muncii oferă angajatorilor posibilitatea concedierii arbitrare şi nejustificate a salariaţilor, contractele pe perioadă nedeterminată vor dispărea, iar salariatul va fi transformat, practic, într-un sclav pe plantaţiile mogulilor. În lipsa unui Cod Deontolog, presa se va mercenariza şi mai mult, iar derapajele de la deontologia profesională vor afecta dreptul cetăţeanului de a fi informat corect.