Fructele de pădure: O încărcătură „delicioasă” pentru creierul nostru

Fructe de padure
Fructe de padure (Photos.com)

Dacă vă pasă de sănătatea creierului, ar trebui să-i asiguraţi protecţia necesară din timp. Odată cu înaintarea în vârstă, funcţiile acestuia şi memoria au tendinţa să se deterioreze în mod progresiv. Pe lângă metodele folosite în prezent, cum ar fi muzica, exerciţiile regulate pentru minte şi antrenamentele fizice, mai există un remediu sigur. Dacă sunteţi intrigaţi, ascultaţi sfatul oamenilor de ştiinţă.

Savanţii de la Spitalul pentru femei Brigham şi Harvard Medical School din Boston au descoperit noi proprietăţi ale fructelor de pădure. Studiul arată că o porţie de fructe de pădure pe săptămână ar putea întârzia semnificativ declinul cognitiv.

În cadrul studiului, care s-a desfăşurat timp de mai muţi ani, au fost examinate circa 16 000 de femei. S-a constatat că voluntarele care au consumat fructe de pădure, au reuşit să menţină o minte clară şi memorie bună pentru un timp mai îndelungat.

Este adevărat, că există o mulţime de presupuneri privind efectele terapeutice, deosebit de eficiente, ale fructelor de pădure. Totuşi, acesta este primul studiu de anvergură, capabil să-i convingă chiar şi pe cei mai mari sceptici la capitolul respectiv.


Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanţi, de tipul flavonoidelor. Flavonoidele asigură o protecţie adecvată împotriva proceselor inflamatorii şi de oxidare, care, la rândul său, împiedică îmbătrânirea creierului. Antocianidina - un reprezentant celebru al flavonoidelor, şi-a demonstrat deja eficienţa în cadrul studiilor anterioare. Proprietăţile speciale ale antocianidinei îi permit să pătrundă din sânge în zonele creierului nostru responsabile de memorie.

Experţii au menţionat faptul, că participantele la studiu nu au fost mari amatoare de fructe de pădure, dar chiar şi o cantitate mică de aceste daruri ale naturii a fost suficientă pentru a încetini declinul cognitiv. Doar o jumătate de porţie de afine sau căpşuni pe săptămână a determinat o îmbunătăţire sensibilă a memoriei.

Potrivit medicilor, problemele de memorie încep să se manifeste de la vârsta de 45 de ani. Simptomele simple, cum ar fi incapacitatea de reţinere a evenimentelor recente sau dificultăţi în efectuarea unor sarcini trebuie tratate ca semnale de îngrijorare.

Deci, nu ne trebuie decât o porţie de fructe de pădure pe săptămână. Iaurt cu zmeură sau afine – ce poate fi mai simplu şi mai delicios? Dar anume aceasta este formula optimă pentru un creier sănătos?