Frumuseţe, graţie şi echilibru – pasărea flamingo

Pasărea flamingo
Pasărea flamingo (Youtube.com)
De intrebat

Una dintre cele mai interesante creaturi ale naturii este pasărea flamingo, o pasăre de apă, care se remarcă printr-o incredibilă eleganţă, constituţie zveltă şi penaj colorat. Penajul lor roz, picioarele lungi şi stilizate, precum şi comportamentul impresionant, le fac unice în regatul păsărilor.

Denumirea păsării flamingo provine din cuvântul spaniol flamenco, care înseamnă flacără şi se referă la culoarea strălucitoare a penelor. Flamenco este denumit şi celebrul dans tipic andaluz.

Flamingo (Phoenicopterus) aparţine ordinului Ciconiiformelor, care include şi alte tipuri de păsări, cum ar fi barza, stârcul şi ibisul. Există şase specii de flamingo, ce se găsesc în întreaga lume (cu excepţia Oceaniei şi Antarcticii) din Caraibe, America de Sud, America Centrală până în Europa, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu.

Este recunoscut şi apreciat „Sanctuarul păsărilor flamingo” situat în Columbia între Marea Caraibelor şi pădurea uscată a departamentului La Guajir, acesta fiind un paradis natural - zonă de mlaştini, lagune de coastă, pădure şi râuri - pentru iubitorii de natură, fotografie şi observarea păsărilor Este un spaţiu de peste 7600 hectare declarat Patrimoniu Naţional şi Cultural în Columbia din 1992.

Aceste păsări trăiesc în colonii ce pot cuprinde de la 50 la 20 de mii de exemplare. Cel mai mare grup de flamingo se află în Africa de Est, unde o singură colonie are peste un milion de exemplare. Sunt foarte sociabili şi interacţionează continuu cu ceilalţi membri ai coloniei.

Pentru a se hrăni pasărea flamingo trebuie să locuiască în zone de apă salină sau alcalină superficială şi la nivelul mării (până la 5.000 de metrii înălţime). Dieta constă în alge, crustacee, peşti, insecte ,moluşte, larve şi plancton. Majoritate acestor alimente conţin carotenoizi, pigmenţi naturali ce le conferă penajul roz caracteristic. Hrana zilnică trebuie să atingă 270 de grame .

Păsări flamingo
Păsări flamingo (Yutoube.com)

Există 6 specii de Flamingo recunoscute :

1. Flamingo comun. Este cel mai mare dintre toate, precum şi cel mai răspândit.

2. Flamingo din Caraibe sau flamingo american, sau pur şi simplu flamingo roz. Culoarea prezintă o intensitate inegalabilă şi este singura specie ce se află în America de Nord.

3. Flamingo pitic. Cu toate că numele spune că este mai mic dintre toate speciile, el este o pasăre relativ mare.

4. Flamingo andin. Este în număr mic şi locuieşte în împrejurimile muntoase din America de Sud.

5. Flamingo James. În 1924, specia a fost considerată dispărută, dar câteva decenii mai târziu a fost văzută din nou în natură. Dimensiunile lui sunt identice cu cele ale păsării flamingo pitic.

6. Flamingo chilian se găseşte mai peste tot, ca şi flamingo James şi flamingo andin. În 1958 a fost crescut pentru prima dată în captivitate într-o grădină zoologică din Elveţia. Toate speciile de flamingo sunt roz; de la nuanţele mai deschise la culoare (Europa), variază până la o culoare de roz mai închis (Caraibe). Prin urmare se poate determina dacă un exemplar este mai bine hrănit doar uitându-ne la pene. Culoarea roz mai închis le permite să-şi găsească un partener, deoarece se consideră că exemplarul este potrivit pentru procrearea de pui sănătoşi, pe când cele ce au culoarea roz pal sunt considerate bolnave sau prost hrănite..

Curiozităţi despre pasărea flamingo

1. Flamingo american măsoară între 1,20 şi 1,45 metri înălţime, dar pot măsura şi între 80 şi 140 de cm lungime. Masculii sunt mai înalţi decât femelele.

2. Picioarele lungi şi subţiri pe care se sprijină - de obicei pe un singur picior, ce poate fi schimbat şi în timp ce dorm - ajută la menţinerea temperaturii corporale.

3. Ciocul mare şi curbat în interior îl folosesc pentru filtrarea apei şi pentru a obţine hrană.

4. Speranţa de viaţă în libertate este de 30 de ani, iar în captivitate de 50 de ani.

5. Femeia depune un singur ou între lunile mai şi august, incubaţia durând 30 de zile.

6. Puii se nasc albi apoi devin cenuşii, iar ca aduţi capătă culoarea roz. Adulţii au ochii galbeni, iar puii gri.

Pasărea flamingo cu pui
Pasărea flamingo cu pui (Youtube.com)

7. Această frumoasă pasăre este pe cale de dispariţie, din cauza pierderii habitatului, a rezervelor de apă sau a explorării forestiere. Lipsa de precipitaţii în unele regiuni a schimbat dramatic obiceiurile de reproducere reducând mult populaţiile. După împlinirea vârstei de 6 ani, flamingo se poate reproduce, trebuind să aştepte sezonul de împerechere, adică sezonul ploios.

8. Păsările flamingo sunt cunoscute pentru zborul lor frumos şi rapid, ajungând la 60 km/h, precum şi pentru călătoriile lungi ce sunt efectuate mai ales noaptea.

9. Flamingo pot fi victime ale păsărilor de pradă, lupi, lei, leoparzi, vulpi şi alte mamifere carnivore. Totul depinde de zona în care se află. Această pasăre a fost numită cea mai încântătoare pasăre de pe planetă, fiind admirată pentru aspectul ei frumos şi delicat. Încă din antichitate putea fi văzut în picturi, sculpturi în piatră şi în hieroglifele egiptene. Egiptenii o venerau considerând-o întruchiparea zeului Ra.

Pasărea flamingo ne aminteşte să fim frumoşi, atenţi, eleganţi şi delicaţi în comportament şi exprimare, menţinând un echilibru permanent cu tot ce ne înconjoară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură