FSB lansează arestări multiple în rândul Armatei ruse. Kremlinul caută ţapi ispăşitori

Vladimir Putin (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
Redacţia
24.05.2024

Recentele arestări a cinci ofiţeri militari ruşi de rang înalt sunt probabil doar primele dintre zecile de personalităţi militare care vor fi încarcerate în cadrul unei epurări radicale organizate de serviciile ruse de securitate, au declarat pentru The Moscow Times oficiali guvernamentali ruşi şi surse apropiate Kremlinului şi Ministerului Apărării.

Motivând cu dorinţa de a eradica corupţia militară, Serviciul Federal de Securitate (FSB) arestează generali ruşi de armată de top în speranţa de a arunca vina pentru invazia ratată din 2022 în Ucraina asupra conducerii armatei şi de a prelua controlul asupra distribuirii bugetului vast al armatei - toate acestea cu aprobarea tacită a Kremlinului.

Dar arestările riscă să arunce armata în dezordine într-un moment în care Moscova încearcă să profite de lipsa de arme a Kievului şi să invadeze mai adânc teritoriul ucrainean.

Toate sursele The Moscow Times au solicitat anonimatul pentru a discuta o chestiune sensibilă care implică atât armata, cât şi FSB.

"Există o curăţenie feroce în curs de desfăşurare. FSB-ul face curăţenie în echipa [fostului ministru al apărării Serghei] Şoigu. Este de aşteptat. Acest tip de operaţiune nu poate fi efectuată decât cu aprobarea celor de la vârf", a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru The Moscow Times.

Epurarea pare a fi punctul culminant al luptelor interne din timpul războiului şi al competiţiei pentru resurse între serviciile de securitate şi Ministerul Apărării - şi marchează o victorie a FSB, succesorul KGB-ului sovietic, în atragerea favorurilor fostului agent KGB, preşedintele Vladimir Putin.

"Mai este încă un drum lung de parcurs până când epurările se vor încheia. Ne aşteaptă mai multe arestări", a adăugat sursa.

În cele două săptămâni care au trecut de la înlăturarea surprinzătoare a şefului apărării, generalul Şoigu, patru ofiţeri de rang înalt au fost arestaţi sub acuzaţii care variază de la mită la abuz de putere, ultima dintre ele fiind joi seara târziu.

Pe măsură ce aceste arestări capătă amploare, ele s-ar putea extinde pentru a deveni "cele mai mari epurări" din istoria modernă a Rusiei, a declarat un oficial guvernamental rus în exerciţiu pentru The Moscow Times.

"Cred că până la sfârşitul anului, zeci, poate sute de persoane de diferite grade vor fi arestate în toate unităţile Ministerului Apărării", a declarat oficialul guvernamental rus.

Ofiţerii serviciilor de securitate care se ocupă de anchetele de corupţie au vizitat sediul Ministerului Apărării de pe malul Frunzenskaia chiar înainte ca arestarea ministrului adjunct al apărării Timur Ivanov să devină publică la sfârşitul lunii aprilie, a declarat o sursă apropiată ministerului pentru The Moscow Times.

"Acum, acolo [în clădirea Ministerului Apărării], sunt mai mulţi cekişti decât personal militar, am impresia", a declarat sursa cu sarcasm, folosind termenul din epoca sovietică pentru oficialii de securitate.

Kremlinul s-a grăbit să afirme că arestările nu sunt altceva decât rezultatul activităţii continue de eradicare a corupţiei la fiecare nivel al guvernului.

"Aceasta este o muncă constantă şi consecventă de combatere a corupţiei, nu o campanie", a declarat joi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Dar chiar dacă presa independentă, opoziţia şi observatorii internaţionali au raportat de ani de zile despre corupţia galopantă a armatei - iar bloggerii pro-război au criticat corupţia militară pe tot parcursul războiului din Ucraina - arestările generalilor au început abia când a devenit clar că Şoigu îşi va pierde postul.

În urma arestării lui Ivanov, considerat mâna dreaptă a şefului armatei, anchetatorii au declarat că investigaţia privind afacerile lui era în curs de desfăşurare de peste cinci ani, subliniind faptul că autorităţile ştiau despre corupţia din armată cu mult înainte de ultimele arestări.

"Au existat o mulţime de informaţii despre schemele de corupţie din Ministerul Apărării, s-au acumulat dosare penale. Dar cât timp Şoigu a fost ministru şi a avut o influenţă enormă, anchetatorilor nu li s-a permis să le ducă la capăt", a declarat un al doilea oficial guvernamental pentru The Moscow Times.

Campania FSB autorizată de Kremlin arată că serviciile de securitate "triumfă" în confruntarea dintre cele două principale agenţii de securitate în timp de război - armata şi FSB - a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată Kremlinului.

"Trebuie să existe un singur vinovat pentru eşecul invaziei", a declarat sursa.

"Este vorba fie de serviciile speciale, care au fost angajate în pregătiri de informaţii şi analitice pentru război şi care i-au promis lui Putin o operaţiune triumfătoare şi o victorie rapidă, dar au eşuat", a spus el, "fie de "a doua armată a lumii" sub conducerea PR-ţarului Şoigu, care trebuia să asigure victoria lui Putin - dar s-a dovedit a fi un tigru de hârtie şi a eşuat lamentabil"."

Deşi remanierea de săptămâna trecută, după inaugurare, a dus la înlăturarea atât a şefului Consiliului de Securitate, Nikolai Patruşev, coordonatorul serviciilor de securitate, cât şi a lui Şoigu, şeful armatei, FSB a câştigat totuşi în această confruntare.

În plus, oficialii FSB ar putea primi promovări şi premii pentru "lupta lor împotriva corupţiei" în sălile puterii.

"Sarcina FSB-ului, cel mult, este de a-şi instala propriii oameni şi de a controla cele mai gustoase lucruri: domeniile cu bugete enorme", a declarat al doilea oficial guvernamental în exerciţiu pentru The Moscow Times.

Întrebată dacă epurările ar putea împiedica efortul de război prin dezorganizarea conducerii militare într-un moment în care Rusia încearcă să profite de lipsa de muniţii a Kievului, sursa a răspuns: "Chiar credeţi că vreunul dintre ei [FSB] în acest moment este îngrijorat de succesul operaţiunii speciale?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor