Funcţie oficială chineză vândută pentru 300.000 de yuani

Zhou Yongkang, membru al Comitetului permanent al Partidului Comunist.
Zhou Yongkang, membru al Comitetului permanent al Partidului Comunist. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

După demiterea recentă a oficialului chinez Bo Xilai, atenţia publicului şi mass-mediei s-a mutat rapid spre protectorul său politic la nivel înalt, Zhou Yongkang. Acum, există rapoarte conform cărora titlurile oficiale aflate sub controlul lui Zhou sunt cumpărate şi vândute pentru sute de mii de yuani.

Zhou Yongkang este şeful Comitetului pentru afaceri politice şi legislative (PLAC), un organ al Partidului Comunist care supraveghează forţele de securitate. Potrivit unei surse din interior, cu 300.000 de yuani (circa 47,000 de dolari) poţi cumpăra o poziţie de director adjunct la Biroul de Securitate Publică din Tianjin. În timpul ultimelor şase luni, aproape 1.000 de posturi în birourile publice de securitate din întreaga ţară au fost cumpărate şi vândute, potrivit sursei din interior, care a preferat să îşi păstreze anonimatul de teama represaliilor. Funcţionarii care dezvăluie secrete de stat pot fi executaţi.

Numirile oficiale depind în mare măsură de conexiunile pe care le au subordonaţii cu supraveghetorii lor, pe măsură ce cadrele construiesc imperii de influenţă în cadrul birocraţiei, pentru a apela ulterior la ajutor.

Sursa l-a dat drept exemplu pe un oficial din Tianjin, supranumit Gao, care a cumpărat recent postul de director adjunct în cadrul Biroului de securitate publică. Gao i-a promovat doar pe cei despre care a simţit că îi erau loiali şi a interzis comunicarea între departamente, de teamă că ştirile despre activităţile sale – el a folosit forţele de securitate în scopuri corupte şi pentru a se îmbogăţi, a declarat sursa din interior – se vor răspândi.

"Ce fel de situaţie mai este şi asta?", spune exasperată sursa din interior.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe