Fundaţia "Doinea Cornea", apel pentru readucerea în ţară a profesorului închis în China: Autorităţile n-au făcut nimic pentru el

(fundatia-doinacornea.ro)

Fundaţia Doina Cornea a solicitat, miercuri, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne şi tuturor instituţiilor statului român competente în acest domeniu să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-l aduce acasă pe Marius Balo, profesorul clujean închis de aproape 7 ani în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari.

Apelul este semnat de: Leontin Horaţiu Iuhas, Julie Combes, Marius Oprea, Eugen Iordăchescu, Emil Constantinescu, Liana Gotă, Dinu Zamfirescu, Gabriel Andreescu, Vasile Gogea, Gavril Dejeu, Stelian Manea, Cornel Jurju, Gabriel Cojocaru, Teodor Lazăr, Adrian Gog şi Mariana Berinde.

“În noiembrie 1989 Doina Cornea intra în greva foamei în semn de solidaritate cu muncitorii braşoveni care protestaseră împotriva regimului comunist cu doi ani în urmă şi, după ce fuseseră bătuţi crunt, au fost deportaţi în diverse colţuri ale ţării ca urmare a unui proces sumar. Cerea ca, în cazul acelor muncitori, să se respecte drepturile omului, drepturi convenite prin Carta Drepturilor Omului, semnată şi de România. Şi statul român de atunci nu făcea nimic.

La 31 de ani diferenţă, în luna noiembrie a anului 2020, un profesor român, Marius Balo, închis de şapte ani în puşcăriile chineze, intră în greva foamei pentru a-i fi respectate drepturile. Şi statul român de acum nu face nimic. Acum şapte ani profesorul Marius Balo, înşelat fiind de nişte cetăţeni chinezi cu care înfiinţase o societate comercială, a fost condamnat la opt ani de puşcărie şi încarcerat într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Nu are mare importanţă speţa în sine. Poate a fost vinovat, poate nu. Sau, a fost vinovat de prea multă credulitate. Când te asociezi cu cineva trebuie să verifici cu cine o faci. Marius Balo îşi ispăşeşte pedeapsa”, se arată în comunicatul Fundaţiei, publicat pe site-ul său oficial.

Semnatarii apelului consideră că, potrivit tratatelor internaţionale, profesorul Balo avea dreptul să îşi execute pedeapsa în România, cu toate acestea Ministerul Justiţiei “nu a făcut nimic” pentru a-l readuce acasă.

Fundaţia mai deplânge faptul că, nici după ce Societatea Civilă de Avocaţi Iordăchescu & Asociaţii a obţinut, pe baza curtoaziei internaţionale, acceptul statului chinez ca Marius Balo să fie transferat într-o închisoare din România, Ministerul Justiţiei nu a făcut nimic pentru a pune în practică această decizie.

Totodată, semnatarii reproşează Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Interne că “nu au găsit de cuviinţă să trimită doi poliţişti în China” pentru a-l aduce în România pe profesorul clujean.

“Fundaţia Doina Cornea, în spiritul respectării drepturilor omului, face apel la Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne şi toate instituţiile statului român competente în acest domeniu să facă tot ce le stă în putinţă pentru a-l aduce pe Marius Balo acasă. De asemenea solicităm tuturor organizaţiilor şi persoanelor fizice care mai cred în respectarea drepturilor omului să se alăture demersului nostru şi să semneze petiţia”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că profesorul Marius Balo a ajuns în China în 2010 în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing iar problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală. Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro).

Într-o scrisoare trimisă de Balo în România, în urmă cu peste un an şi jumătate, publicată în ziarul Monitorul de Cluj, profesorul a susţinut că a petrecut următorii ani în închisoare, în condiţii de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză. De asemenea, în câteva rânduri a fost legat şi dus la interogatorii şi a fost forţat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-şi asigura dreptul la mâncare.

Cazul a fost preluat de o echipă de avocaţi din Cluj şi, după lungi demersuri, Curtea de Apel Cluj a recunoscut, în octombrie 2019, pedeapsa primită de profesor în China şi a decis ca sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România pentru a-şi executa pedeapsa.