Fundaţia Nobel retrage invitaţiile adresate Rusiei şi Bielorusiei de a participa la decernarea premiilor

(Captură Foto)
D.B.
03.09.2023

Fundaţia Nobel a revenit asupra deciziei de a invita ambasadorii din Rusia şi Bielorusia la ceremonia de decernare a premiilor Nobel din acest an de la Stockholm, după ce invitaţia a stârnit furie, informează The Guardian.

Anul trecut, pe fondul invaziei ruse împotriva Ucrainei, Fundaţia Nobel, care organizează anual ceremonia de decernare a premiilor Nobel şi banchetul de la Stockholm, luase decizia de a nu-i invita pe ambasadorii Rusiei şi Bielorusiei la evenimentul de decernare a premiilor.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în ceea ce îl priveşte pe trimisul iranian, din cauza represiunii protestelor din această ţară.

Însă, joia trecută, fundaţia suedeză a anunţat că revine la practica sa anterioară de a invita ambasadorii din toate ţările reprezentate în Suedia, inclusiv Rusia şi Bielorusia. Decizia a stârnit însă un val de reacţii furioase, mai mulţi politicieni suedezi declarând că vor boicota ceremonia de decernare a premiului Nobel din acest an.

Sâmbătă, fundaţia a declarat că decizia de joi s-a bazat pe convingerea "că este important şi corect să se ajungă cât mai departe cu valorile şi mesajele pe care le reprezintă premiul Nobel". Cu toate acestea, a menţionat că reacţiile puternice "au umbrit complet acest mesaj".

"Prin urmare, am ales să repetăm excepţia de anul trecut de la practica obişnuită - şi anume, să nu invităm ambasadorii Rusiei, Bielorusiei şi Iranului la ceremonia de decernare a premiului Nobel de la Stockholm".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a scris pe Facebook că fundaţia ar trebui să sprijine eforturile de izolare a Rusiei şi Bielorusiei, deoarece "milioane de ucraineni suferă din cauza unui război neprovocat, iar regimul rus nu este pedepsit pentru crimele sale".

Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat, de asemenea, că nu este de acord cu decizia fundaţiei.

"Nu aş fi făcut-o dacă aş fi gestionat invitaţii la o ceremonie de premiere şi înţeleg că aceasta supără multe persoane atât în Suedia, cât şi în Ucraina", a declarat el pentru AFP.

Mai mulţi politicieni suedezi proeminenţi, inclusiv liderii partidelor de centru, verzi, de stânga şi liberale, au declarat că vor boicota evenimentul din cauza prezenţei ambasadorului rus.

Evenimentul fastuos are loc în fiecare an la Stockholm la 10 decembrie - comemorând moartea fondatorului Premiului Nobel, Alfred Nobel, în 1896 -, când laureaţii din domeniile medicină, chimie, fizică, literatură şi economie îşi primesc premiile de la regele Carl al XVI-lea Gustaf.

Câştigătorii premiului Nobel din acest an vor fi anunţaţi la începutul lunii octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor