Funeriu câştigă procesul cu sindicaliştii din Educaţie: M-au făcut om de Neanderthal, dar nu m-am hrănit niciodată cu rinocer

Daniel Funeriu
Daniel Funeriu (Epoch Times România)

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a anunţat că a câştigat procesul cu Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi), care l-a dat în judecată fiindcă a spus că sindicatele sunt structuri cvasi-mafiote, relatează Newsweek.

Potrivit sursei citate, Funeriu le-a transmis judecătorilor, în apărarea sa scrisă, că Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi, a făcut o afirmaţie complet falsă atunci când a spus despre el că s-ar afla la nivelul “omului de Neanderthal”, precizând că nu a vânat niciodată şi că un astfel de om nu ar fi capabil să scrie teze de doctorat în chimie supramoleculară.

“Această afirmaţie, făcută explicit şi fără niciun spirit vădit de glumă sau figură de stil, este total neadevărată: subsemnatul nu a vânat niciodată şi nu s-a hrănit niciodată cu rinocer (aşa cum este documentat că ar fi făcut omul de Neanderthal) iar omul de Neanderthal nu avea cunoştinţele necesare elaborării unei teze de doctorat în chimie supramoleculară şi nici dezvoltarea unor tehnici speciale de biochimie, aşa cum subsemnatul a făcut”, a precizat fostul ministru.

Totodată, Funeriu a explicat motivul pentru care a asociat sindicatele cu structurile cvasi-mafiote:

“Petentul afirmă în nenumărate rânduri că respectă legea, deci nu i se potriveşte sintagma de ‘structură cvasi-mafiotizată’. Niciunde nu am spus sau sugerat că nu ar respecta legea, dar subliniez că am spus ‘cvasi-mafioţi’ nu ‘cvasi-borfaşi’ pentru că mafiile se deosebesc fundamental de borfaşii ordinari prin cel puţin două caracteristici:

• ‘mafiile’ adesea atrag de partea lor sprijin popular prin tehnici de tip “Robin Hood”: în esenţă iau de la bogaţi şi dau la săraci. Notorii pentru sprijinul popular sunt Cartelul Drogurilor din Medelin sau celebrul Jimmy Hoffa. Borfaşii însă sunt supuşi oprobiului public şi vânaţi de public.

• ‘mafiile’ se îmbogăţesc pe baza legilor, nu încălcându-le, pentru că prin forţa politică pe care o dezvoltă schimbă legi pentru a le servi interesele. Borfaşii însă, încalcă legile.”

De asemenea, Daniel Funeriu a susţinut că ceea ce s-a întâmplat cu legislaţia în domeniul educaţiei din 2012 până în prezent “este exact expresia acestui modus operandi “mafiot”. Mai exact, “sub impulsul unor lideri sindicali deveniţi miniştri şi/sau senatori s-au modificat legi în interesul financiar al sindicatelor”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, fostul ministru al Educaţiei a mai anunţat că USLIP a renunţat la judecată după ce a cerut instanţei să oblige sindicatul să îi prezinte averea şi veniturile liderilor.

“A renunţat sub un alt pretext, dar e bine de ştiut că respectivul sindicat, condus de un anume domn cu nume predestinat activităţilor ‘sindicale’, Laviniu Lăcustă, deţine o agenţie de turism şi o casă de creditare. Şi cine ştie ce alte chestii deţine ‘sindicatul’ atâta timp cât a evitat să prezinte inventarul şi veniturile liderilor”, a adăugat Funeriu.