Furia zeilor sau un fenomen natural? Lumini bizare albastre apar în Borneo după un cutremur de pământ

Formaţiune bizară de nori pe Muntele Kinabalu, împreună cu un curcubeu albastru, înspăimântă localnicii
Formaţiune bizară de nori pe Muntele Kinabalu, împreună cu un curcubeu albastru, înspăimântă localnicii (Facebook)

Un fenomen ciudat în Borneo a declanşat, pe reţelele de socializare, o serie de speculaţii cu privire la razele bizare de lumină albastră care au apărut acolo, conform unui articol din Daily Express.

Unii au sugerat că este un semn al zeilor. Localnicii consideră că aceşti zei sunt furioşi şi au cauzat cutremurul fatal de pământ din 5 iunie deoarece 10 alpinişti au îndrăznit să urce pe vârful sacru.

Grupul de alpinişti, care a inclus-o şi pe britanica Eleanor Hawkins, a postat poze pe Facebook după expediţie.

Un bărbat a postat pe Internet următorul mesaj: “Această lumină albastră înseamnă că zeii sunt încă furioşi?”

Un alt sătean a declarat unui ziar local: “Cerul era luminat, ca şi cum ar fi fost un curcubeu, dar un curcubeu de o culoare intensă albastră. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva.”

Savanţii sunt de acord că lumina a avut legătură cu respectivul cutremur de pământ, dar consideră că există o explicaţie validă şi nu neapărat un semn de sus.

Razele albastre sunt cunoscute sub denumirea de “curcubeul albastru” şi se crede că sunt un fenomen asociat de obicei cu zonele recent lovite de cutremure de pământ.

Cutremurul de pământ de magnitudine 6.0 a lovit în 5 iunie Muntele Kinabalu şi Parcul Kinabalu, o zonă protejată şi inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, în regiunea Sabah, pe insula Borneo din Malaezia.

Pe reţelele sociale, mai mulţi internauţi, precum Rina Ripau din satul Ranau, au postat imagini cu fenomenul mult discutat, care s-a manifestat la o săptămână după cutremurul de pământ de pe Muntele Kinabalu, susţine Daily Express.

Conform experţilor, generarea acestei lumini implică ionizarea oxigenului în anumite tipuri de roci datorită stresului ridicat existent înaintea, în timpul şi după cutremurul de pământ şi a altor activităţi seismice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.