Furtuna Filomena afectează grav Madridul, lasă 10 provincii în alertă roşie şi închide aeroportul Barajas

Cea mai abundentă ninsoare din acest secol lasă peste 400 de drumuri afectate, 60 închise şi zeci de şoferi blocaţi în Spania. Doar la Madrid au fost salvaţi în timpul nopţii aproximativ 1.000 dar „sute” rămân încă prizonierii zăpezii.
Zăpadă, Spania
Zăpadă, Spania (captură video Youtube)

Furtuna Filomena a pus în genunchi Spania în aceste ore, în special centrul şi sudul peninsulei. Este afectată în special zona metropolitană din Madrid, paralizată de zăpadă şi gheaţă. Pe marile autostrăzi din jurul capitalei, a fost necesară intervenţia armatei pentru a-i ajuta pe şoferii blocaţi în maşini.

Cea mai mare ninsoare din jumătate de secol care a lovit Spania, vineri, 8 ianuarie, a oferit imagini suprarealiste, cum ar fi o persoană pe o sanie trasă de câini care conducea pe stradă, schiori la Puerta del Sol şi Gran Via sau lupte cu bulgări de zăpadă în piaţa Callao din Madrid. Dar, pe măsură ce s-a intensificat ninsoarea de-a lungul după-amiezii, totul a devenit un infern, cu mii de persoane rămase blocate în maşini, o parte dintre ei fiind salvaţi de intervenţia militarilor. Sâmbătă dimineaţa, 9 ianuarie, sunt încă sute de şoferi blocaţi în maşinile lor şi prognozele meteo sugerează că va continua să ningă în centrul şi estul ţării. Cursurile şcolare au fost suspendate luni şi marţi la Madrid şi Castilla-La Mancha, iar un cuplu a murit după ce a fost prins în vehiculul lor târât de curent în Mijas (Malaga). Alături de o persoană fără adăpost, care a murit de frig într-un portal din Calatayud (Zaragoza) în urmă cu două zile, există deja trei decese, conform presei spaniole.

Sâmbătă, pe lângă Madrid, alte nouă provincii, din regiunile Castilla-La Mancha, Comunitatea Valenciană, Catalonia şi Aragon, sunt în alertă roşie pentru zăpadă. Acestea sunt Albacete, Cuenca, Toledo, Guadalajara, Valencia, Castellon, Tarragona, Teruel şi Zaragoza. În toate acestea, este de aşteptat ca la orice nivel să se acumuleze 20 de centimetri de zăpadă, ninsori care vor fi însoţite de viscol. În plus, există avertismente portocalii, al doilea nivel al unei scări de trei, pentru zăpadă în alte 19 provincii şi în şapte, avertismentul este galben, minimul. În total, zăpada afectează 36 din cele 50 de provincii şi 614 drumuri, dintre care 100 în reţeaua principală.

Un drum din Girona şi trei din Toledo, din reţeaua principală, sunt tăiate, precum şi alte 45 din reţeaua secundară. Pe 30 de drumuri din reţeaua principală este necesară utilizarea lanţurilor pentru roţi. Circulaţia camioanelor este limitată pe drumurile A-3 din Valencia, A-50 din Avila şi toate drumurile din Comunitatea Madrid.

Aeroportul Barajas din Madrid, care şi-a suspendat operaţiunile, nu va mai fi operaţional până la ora 23:00 şi au existat anulări şi întârzieri ale trenurilor şi suspendări ale legăturilor maritime în toată Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe