Furtună geomagnetică loveşte pământul luni. Posibile aurore boreale la latitudini mici

Soarele
Soarele (captură video Youtube)

Analiştii de la Centrul spaţial de Prognoză Meteo (SWPC) avertizează că o erupţie solară va atinge Pământul astăzi, având potenţialul de a afecta reţelele electrice şi de a genera aurore boreale la latitudini nordice neobişnuite.

SWPC a emis un „Avertisment de furtună geomagnetică G2 (moderat)” pentru luni şi marţi. Furtuna geomagnetică ar putea afecta reţelele electrice în principal la o latitudine geomagnetică de 55 de grade. Pot apărea „probleme de orientare” prin satelit; este posibilă o rezistenţă sporită la sateliţii cu orbită terestră joasă, a spus acesta, adăugând că „propagarea undelor radio de înaltă frecvenţă se poate estompa la latitudini mai mari”.

Citiți și Studiu: O super-furtună solară ar putea genera o apocalipsă a internetului timp de mai multe luni

În timp ce temerile privitoare la eventuale disfuncţionalităţi posibile la latitudinii mai mari, pentru reţele electrice de la sol şi sistemele de comunicaţii cresc în următoarele 48 de ore, acest eveniment meteorologic spaţial ar putea electriza cerul nopţii şi produce aurore uimitoare „până la sud, la latitudini de genul celei a oraşului New York, precum şi în nordul Angliei şi Irlanda de Nord", potrivit Sky News.

„Analiza evenimentelor şi rezultatele modelului sugerează sosirea CME în jurul prânzului din 11 octombrie, efectele persistând până în 12 octombrie”, a declarat SWPC.

Erupţia solară, cunoscută oficial sub numele de ejecţie de masă coronală, a fost observată de sateliţi sâmbătă şi este orientată spre Pământ.

O perioadă de activitate solară crescută ar putea ajunge odată cu începerea ciclului solar 25.