Furtuni geomagnetice multiple aşteptate săptămâna aceasta, susţine NOAA

Soarele
Soarele (captură video Youtube)

Centrul american de predicţie a furtunilor spaţiale a emis o avertizare de furtună geomagnetică pe 13 martie, menţionând că se aşteaptă ca furtunile solare uşoare să lovească Pământul în această săptămână din cauza „efectelor posibile generate de ejecţiile de masă coronală care au avut loc pe 10 martie”.

Furtunile geomagnetice apar atunci când o explozie mare care generează "vânt solar" ajunge să interacţioneze cu câmpul magnetic al Pământului.

Agenţia, care este condusă de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA), a declarat că furtuni geomagnetice „moderate” şi „minore” vor lovi Pământul din 14 martie, fiind clasificate de mărime G1 şi G2 - pe scara furtunilor solare care are cinci niveluri.

De asemenea, British Met Office a emis un aviz marţi, spunând că activitatea solară a fost moderată în ultimele 24 de ore.

„Există o regiune mare, dar stabilă, care se va roti de pe partea Pământului, pe 15 martie”, se arată în comunicat. „Există o ejecţie lentă şi slabă a masei coronale observate pe 13 martie, care poate genera probleme pe Pământ pe 17 martie, dar cu o probabilitate mică.”

Oficiul a afirmat că cea mai bună şansă de a vedea aurora boreală, ar avea-o cei din părţile de nord ale Scoţiei, iar şanse mai mici ar fi în Regatul Unit. Acesta a menţionat că aurorele sunt „încă probabile la latitudini mari” până marţi.

Potrivit USGS componentele electronice ale sateliţilor pot fi deteriorate în timpul furtunilor geomagnetice din cauza „acumulării şi descărcării sarcinilor electrostatice”. Astronauţii şi piloţii care zboară la altitudini mari pot fi, de asemenea, expuşi la „niveluri crescute de radiaţii”.

„Deoarece ionosfera este încălzită şi deformată în timpul furtunilor, comunicaţiile radio cu rază lungă de acţiune care se bazează pe reflexia subionosferică pot fi dificile sau imposibile, iar comunicaţiile cu sistemul de poziţionare globală (GPS) pot fi degradate”, se afirmă în comunicat.

„Apocalipsa Internetului”

Profesorul Irvine Sangeetha Abdu Jyothi, asistent de la Universitatea din California, a avertizat în septembrie anul trecut că o „super-furtună” solară îndreptată spre Pământ ar putea provoca o „apocalipsă a internetului” pe întreg globul, care ar putea dura câteva luni.

Conform cercetărilor lui Jyothi, reţelele electrice, conductele de petrol şi gaze şi cablurile de reţea sunt cele mai vulnerabile la impactul curenţilor induşi geomagnetic, cablurile submarine care se întind pe sute sau mii de kilometri fiind mai vulnerabile decât cele terestre, din cauza lungimii mai mari.

„SUA este una dintre cele mai vulnerabile zone, cu un risc ridicat de deconectare de la Europa în timpul evenimentelor solare extreme. Conexiunile intra-continentale din Europa prezintă un risc mai mic din cauza prezenţei unui număr mare de cabluri terestre şi submarine mai scurte care interconectează continentul”, notează raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură