Furtunile de zăpadă şi avalanşele au ucis 38 de persoane în Nepal

Victime ale avalanşelor transportate de la trecătoarea Thorong La. 15 octombrie 2014
Victime ale avalanşelor transportate de la trecătoarea Thorong La. 15 octombrie 2014 (Nepalese Army)

Un elicopter al echipelor de salvare a găsit sâmbătă încă nouă cadavre pe un drum de munte din nordul Nepalului, aducând bilanţul deceselor provocate de furtunile de zăpadă şi avalanşele din această săptămână la 38 şi marcând cel mai grav dezastru suferit de drumeţi în statul himalayan.

Cadavrele au fost descoperite într-o regiune muntoasă izolată, dar terenul dificil a împiedicat elicopterul să aterizeze, a declarat Yodav Koirala din partea Diviziei de Management al Dezastrului din Katmandu.

Elicopterul a reuşit să ridice trei supravieţuitori din apropierea locului în care au fost observate cadavrele în districtul Dolpa, a declarat acesta. Ultimele decese s-au petrecut pe versanţi înzăpeziţi aflaţi la câteva ore de mers pe jos de cel mai apropiat loc în care putea ateriza un elicopter.

Victimele sunt cel mai probabil călători nepalezi, a declarat Ram Chandra Sharma din partea Asociaţiei Agenţilor Călători ai Nepalului.

Districtul Dolpa este situat în vecinătatea districtelor Manang şi Mustang de pe muntele popular Annapurna. Drumul care străbate cele două districte a înregistrat cel mai mare număr de decese în rândul ghizilor şi al sătenilor nepalezi în această săptămână, care au fost luaţi prin surprindere de furtunile de zăpadă. Printre victime se află şi canadieni, indieni, israelieni, slovaci şi polonezi.

Chiar dacă au fost salvate peste 300 de persoane, uneori ridicate de pe masivul Himalaya cu elicopterele şi duse în satele şi în oraşele apropiate, zeci de persoane au rămas pe munte adăpostindu-se în cabane izolate, a declarat administratorul guvernului Yama Bahadur Chokhyal.

Furtunile de zăpadă au fost provocate de coada unui ciclon care a lovit coasta indiană înainte cu câteva zile. Vremea s-a îmbunătăţit de atunci iar cerul însorit şi vântul calm au ajutat acţiunile de salvare.

Furtunile de zăpadă au măturat drumul din Annapura şi i-a prins pe călători nepregătiţi, atunci când vremea s-a schimbat rapid.

Majoritatea oamenilor erau în apropiere de Circuitul Annapurna, o cărare lungă de 220 de kilometri care străbate muntele şi a zecea ca înălţime din lume. Cel mai mare număr de decese s-a înregistrat când furtuna de zăpadă a lovit trecătoarea Thorong La, unul dintre cele mai înalte puncte ale rutei de pe Annapurna.

Cinci căţărători – doi slovaci şi trei ghizi nepalezi – au fost ucişi într-o avalanşă separată la aproximativ 75 de kilometri către vest, la o bază de pe Muntele Daulagiri, al şaptelea vârf ca înălţime din lume.

Decesele cauzate de recentele furtuni de zăpadă sunt cel mai grav dezastru din Nepal, după ce în luna aprilie o avalanşă a ucis 16 ghizi nepalezi aflaţi într-o tabără de pe Muntele Everest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe