G20 promovează paşaportul global pentru vaccinuri standardizat de OMS şi sistemul de identitate "Sănătate Digitală" ("Digital Health")

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Liderii Grupului celor 20 (G20) au emis o declaraţie comună prin care promovează un standard global privind dovada de vaccinare pentru călătoriile internaţionale şi solicită înfiinţarea unor "reţele globale de sănătate digitală" care să se bazeze pe sistemele existente de paşaport digital pentru vaccinuri COVID-19.

Declaraţia comună a urmat încheierii summitului G20 desfăşurat la Bali, Indonezia, unde liderii au discutat despre provocările globale şi despre coordonarea politicilor de răspuns, inclusiv în cazul unor viitoare pandemii.

"Recunoaştem importanţa standardelor tehnice şi a metodelor de verificare comune, în cadrul RSI (2005) [Regulamentul sanitar internaţional - n.n.], pentru a facilita călătoriile internaţionale fără întreruperi, interoperabilitatea şi recunoaşterea soluţiilor digitale şi a soluţiilor nedigitale, inclusiv a dovezilor de vaccinare", se arată în declaraţia comună a G20.

Regulamentul sanitar internaţional (2005) este un instrument de drept internaţional elaborat sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care stabileşte un cadru global pentru a răspunde la răspândirea internaţională a bolilor.

Standardul susţinut de OMS, care a intrat în vigoare în 2007, a impus ţărilor să consolideze capacităţile de supraveghere la punctele de trecere a frontierei şi a introdus o serie de documente de sănătate, inclusiv certificate internaţionale de vaccinare.

Pe lângă faptul că au recunoscut utilitatea cadrului RSI, liderii G-20 au declarat că sprijină "dialogul şi colaborarea internaţională în curs de desfăşurare privind stabilirea unor reţele digitale globale de încredere în domeniul sănătăţii, ca parte a eforturilor de consolidare a prevenirii şi a reacţiei la viitoarele pandemii".

Aceştia au adăugat că aceste reţele digitale globale de sănătate ar trebui "să valorifice şi să se bazeze pe succesul standardelor existente şi al certificatelor digitale COVID-19".

Paşapoartele vaccinale COVID-19 - şi diverse alte forme de sisteme de identitate digitală - au fost criticate ca fiind o invazie a vieţii private şi ca având potenţialul de a permite guvernelor şi corporaţiilor să constrângă comportamentul uman, de exemplu, refuzând accesul la infrastructură sau servicii.

"Să avem un certificat digital de sănătate"?

Declaraţia comună vine în urma recomandărilor ministrului indonezian al Sănătăţii, Budi Gunadi Sadikin, făcute în cadrul unui panel Business 20 (B20), organizat înaintea summitului G20.

"Să avem un certificat digital de sănătate recunoscut de OMS - dacă ai fost vaccinat sau testat corespunzător - atunci poţi circula", a declarat acesta în timpul unui panel din 14 noiembrie.

Sadikin a adăugat că avantajul unui paşaport global de vaccinuri standardizat de OMS ar fi acela de a facilita călătoriile internaţionale.

"Astfel, pentru următoarea pandemie, în loc să opriţi circulaţia oamenilor 100%, ceea ce a oprit economia la nivel global, puteţi asigura în continuare o anumită circulaţie a oamenilor", a adăugat el.

Sadikin a adăugat că ţările G20 au fost de acord cu un astfel de certificat digital global de sănătate şi că ideea acum este de a-l introduce ca o revizuire a cadrului RSI la următoarea Adunare Mondială a Sănătăţii, programată pentru luna mai 2023 la Geneva, Elveţia.

Într-un document de 132 de pagini care conţine o serie de recomandări pentru G20, B20 a îndemnat la adoptarea pe scară largă a documentaţiei digitale a certificatelor COVID-19, care ar face parte dintr-o "infrastructură globală de sănătate "always-on" [permanent activă - n.n.], bazată pe tehnologie".

Forumul Economic Mondial (WEF) a afirmat într-un raport din februarie 2022 (pdf) că paşapoartele pentru vaccinuri servesc drept formă de identitate digitală.

Într-un raport anterior (pdf), WEF a afirmat că "identitatea digitală determină ce produse, servicii şi informaţii putem accesa - sau, dimpotrivă, ce ne este închis".

"Gulagul digital"

Jurnalistul Nick Corbishley, care scrie despre tendinţele economice şi politice din Europa şi America Latină, a avertizat că paşapoartele vaccinale pot duce la implementarea unui sistem global de identitate digitală care va ameninţa viaţa privată şi libertatea în întreaga lume.

"Este ca o societate cu puncte de control. Oriunde vrei să mergi, trebuie să îţi arăţi telefonul mobil, identitatea... chiar dacă este vorba doar de a intra într-un supermarket sau de a intra într-un magazin", a declarat el la emisiunea "Crossroads" de la EpochTV.

Corbishley a descris aspectele negative ale unui sistem global de identificare digitală ca fiind un fel de "gulag digital" în care oamenii ar putea fi "efectiv alungaţi din societate".

"Aceasta este o viziune terifiantă", a afirmat acesta.