Gao, renumitul avocat chinez, închis de Securitate în vestul îndepărtat al Chinei

Gao Zhisheng, celebrul avocat pentru drepturile omului, persecutat de autorităţile comuniste din China de la sfârşitul anului 2006, va petrece următorii trei ani într-o închisoare izolată, conform declaraţiei fratelui său.

Gao Zhiyi, fratele lui Gao Zhisheng, a declarat pentru presă pe 1 ianuarie că a primit de la autorităţi vestea că Gao ar fi încarcerat în judeţul Shaya, Xinjiang, o provincie îndepărtată unde a trăit cu zeci de ani în urmă, în armată.

Gao a fost arestat pe 16 august 2006, pentru curajul cu care a reprezentat în instanţele chineze grupuri persecutate de Partidul Comunist, precum creştinii chinezi, sau aderenţii Falun Gong.

Printre desele perioade de tortură la care a fost supus, pe data de 22 decembrie 2006, Gao a primit o pedeapsă cu suspendare de trei ani de închisoare, cu o perioadă de probaţiune de cinci ani. Dacă şi-ar fi încălcat probaţiunea, urma să fie trimis la închisoare pentru a săvârşi pedeapsa iniţială.

Luna trecută, când se apropia sfârşitul perioadei de cinci ani, forţele de securitate ale Partidului Comunist Chinez (PCC) au afirmat că Gao şi-a încălcat probaţiunea şi va fi din nou arestat. Iniţial aflat sub arest la domiciliu, Gao a petrecut mai mulţi ani din pedeapsa sa în custodie extrajudiciară şi a fost supus în mod repetat unor bătăi şi unei serii de torturi extreme, pe care le-a descris în scrisorile deschise publicate şi într-un interviu acordat Associated Press.

Aproape imediat după sentinţa din 2006, forţele chineze de securitate au început să-l răpească pe Gao, să-l bată, apoi să-îl elibereze pentru a-l răpi din nou pentru perioade din ce în ce mai lungi. El a dispărut în februarie 2009, fiind eliberat în aprilie 2010, când a acordat interviul pentru Associated Press, înainte de a dispărea din nou.

În acest interviu el a dezvăluit cum a fost bătut aproape mortal de către forţele de securitate. "Acest grad de cruzime: nu există nici o modalitate prin care aş putea să-l povestesc", a declarat el pentru AP. "Timp de 48 de ore viaţa mea a atârnat de un fir."

Un cor de critici internaţionale a dus la o scurtă reapariţie pe scena publică a lui Gao în aprilie 2010. AP a publicat interviul în ianuarie 2011, chiar înainte de vizita lui Hu Jintao în Statele Unite.

Scopul încarcerării lui Gao Xinjiang într-un loc îndepărtat este pentru a face dificilă vizitarea lui de către familie, a afirmat Gao Zhiyi. "Ei nu ne-au spus ce ar trebui să facem, dar noi vom încerca să găsim o modalitate de a-l vizita", a spus el într-un interviu pentru New Tang Dynasty Television.

Soţia lui Gao, Geng He, a declarat că este extrem de îngrijorată după ce a auzit sentinţa. "Dacă îl închid pe Gao Zhisheng acolo, PCC trebuie să aibă motive ascunse, practic aruncându-l în exil acolo", a relatat ea într-un interviu cu televiziunea NTD. "Ei doresc ca lumea să uite de el."

Hu Jia, un bine-cunoscut activist pentru drepturile omului, care a fost şi el închis de Partid, şi-a exprimat angajamentul de a-l vizita pe Gao în ciuda rezistenţei autorităţilor comuniste. "Am dreptul să fac acest lucru", a spus el. "Ceea ce fac ei este ilegal, toate lucrurile pe care le-au cerut de la mine sunt ilegale."

chinareports@epochtimes.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe