Gao Zhisheng castiga Premiul Libertatea de exprimare

Gao Zhisheng in 2005, inainte ca regimul comunist chinez sa inceapa sa-l tortureze sever pentru, activitatea sa in domeniul drepturilor omului
Gao Zhisheng in 2005, inainte ca regimul comunist chinez sa inceapa sa-l tortureze sever pentru, activitatea sa in domeniul drepturilor omului (AFP / Getty Images)

Avocatul chinez pentru drepturile omului, Gao Zhesheng, a fost distins cu premiul Bindmans Law si Campaigning la Indexul asupra Cenzurii: Premiul pentru Libertatea de exprimare, in Londra. Gao a fost recunoscut pentru munca sa in reprezentarea grupurilor vulnerabile si a celor persecutati in China.

Avocatul autodidact a reprezentat victime ale malpraxisului medical, crestini si practicanti ai Falun Gong. In 2005, Gao a demisionat in mod public din Partidul Comunist Chinez, iar in 2007 a scris o scrisoare catre Congresul Statelor Unite indemnandu-le sa boicoteze Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, din cauza abuzurilor regimului chinez asupra drepturilor omului. Regimul chinez l-a rapit pe Gao la scurt timp dupa aceea, si a fost sub sau in afara arestului de atunci - locul unde se afla in prezent fiind necunoscut.

Sotia lui Gao, Geng He a trimis un mesaj video pentru a accepta premiul in locul lui Gao la ceremonia de la Londra, pe 24 martie. In discursul sau, Geng a spus: "Sotul meu este un avocat pentru drepturile omului. El a rezistat unor presiunii de nesuportat pentru a-si sprijini clientii. El i-a reprezentat voluntar, cat de bine a putut, pe cei saraci. Nu a cedat niciodata in fata banilor sau puterii, a fost mereu impotriva amenintarilor din partea oamenilor autoritatii. El si-a considerat profesia nu numai un loc de munca, dar si un mijloc de a promova corectitudinea, de a restabili dreptatea si constiinta. A fost un avocat foarte solicitat pana cand guvernul i-a revocat licenta, i-a inchis firma de avocatura, si a plasat intreaga noastra familie sub supraveghere. Ei au lipsit-o pe fiica mea de educatie."

"De la ultima aparitie publica a sotului meu am suferit aproape un an de tacere totala. In toate aceste zile, copiii nostri si eu am trait cu ingrijorare si anxietate. Disparitia lui Gao, in trecut, s-a sincronizat cu brutalitatea si tortura socanta din partea statului. Cazul sotului meu este o prezentare reala a crizei actuale in domeniul drepturilor omului din China."

"In numele sotului meu, Gao Zhisheng, multumesc Indexului asupra cenzurii pentru acest premiu onorabil, care recunoaste eforturile lui Gao in apararea drepturilor omului si a libertatii de exprimare in China."

Indexul asupra Cenzurii a fost infiintat in anul 1972 si se descrie pe sine ca organizatia principala din Marea Britanie pentru promovarea libertatii de exprimare. Printre ceilalti care au primit premii joi se afla si editorul independent egiptean de ziar, Ibrahim Eissa. Eissa a fost una dintre vocile care au cerut schimbare democratica in perioada premergatoare revolutiei egiptene recente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii