Gazoductul baltic Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri de gaze naturale, susţin danezii

(Captură ecran)

Agenţia daneză pentru energie a declarat că una dintre cele două conducte avariate în Marea Baltică pare să nu mai aibă scurgeri de gaze naturale.

Pe Twitter, agenţia a declarat că a fost informată de către compania care operează Nord Stream 2 că presiunea pare să se fi stabilizat, ceea ce indică faptul că gazul nu mai iese din conductă:

“Compania Nord Stream 2 AG a informat Agenţia daneză pentru energie că se pare că a fost obţinută o presiune stabilă pe conducta NS2 A. Acest lucru indică, prin urmare, faptul că evacuarea gazelor a încetat pe această conductă”.

La începutul acestei săptămâni, Danemarca şi Suedia au declarat în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite că scurgerile au fost cauzate de “cel puţin două detonări” cu “câteva sute de kilograme” de explozibili.

În urma scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, nivelul de metan pe cerul Suediei şi Norvegiei a atins niveluri record, potrivit relatărilor presei din cele două ţări scandinave. Mai mulţi cercetători vorbesc despre echivalentul unui "nor mare" de metan care se va revărsa în atmosferă şi care va polua grav cele două naţiuni, informează Il Giornale.

Un “nor” de metan se deplasează dinspre zona Bornholm, locul accidentului, spre Suedia şi Norvegia. Cele mai recente indicaţii ale experţilor arată că gazul se deplasează spre nord şi ar putea ajunge deasupra insulelor Svalbard în câteva zile.

Întrucât 96% din gazul care circulă în conducta baltică ce leagă Germania de Rusia este metan, scurgerile cauzate de sabotaj au avut, cel mai probabil, efecte serioase. Potrivit calculelor lui Stephen Matthew Platt, cercetător în domeniul climei la institutul norvegian de cercetare a aerului Nilu, aproximativ 40.000 de tone de metan au fost eliberate în urma presupusului sabotaj.

Sursa şi autorul exploziilor rămân un mister, în timp ce Washingtonul şi Moscova neagă orice responsabilitate.

Scurgerile au fost descoperite luni în apele internaţionale, la est de insula daneză Bornholm. Două se află în zonele economice exclusive ale Suediei, iar celelalte două în cele ale Danemarcei.

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul de sabotarea conductelor construite de Rusia, acuzaţie negată cu vehemenţă de Statele Unite şi aliaţii săi.

La Washington, preşedintele SUA, Joe Biden, a respins afirmaţiile lui Putin privind conductele ca fiind exagerate.

Totodată, în cadrul unei declaraţii comune, membrii NATO au susţinut că ceea ce s-a întâmplat la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 sunt “acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile”, promiţând un răspuns “unit şi hotărât”.

“Deteriorarea conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 în apele internaţionale din Marea Baltică este foarte îngrijorătoare. Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acestea sunt rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nechibzuite şi iresponsabile. Aceste scurgeri provoacă riscuri pentru navigaţie şi daune substanţiale pentru mediu.

Susţinem investigaţiile în curs de desfăşurare pentru a determina originea daunelor. Noi, ca aliaţi, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm şi să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei şi a altor tactici hibride de către actori statali şi nestatali”, se arată în comunicat.

NATO a mai transmis că orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaţilor “va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi hotărât”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe