Gazprom îşi reduce livrările către Republica Moldova cu 30% / Vicepremier moldovean: Nu este un comportament normal

.
. (photos.com)

Vicepremierul moldovean responsabil de infrastructură, Andrei Spînu, a declarat sâmbătă că Gazprom a redus livrările de gaze către Republica Moldova cu 30%, adăugând că ţara sa regretă că gigantul rus nu-şi onorează obligaţiile contractuale.

În plus, Spînu a susţinut că, în prezent, se repetă situaţia de anul trecut, când, în octombrie, Gazprom a limitat, la fel, livrările de gaze către Moldova.

Potrivit lui Spînu, Gazprom a motivat reducerea livrărilor cu probleme de ordin tehnic, o motivaţie pe care Chişinăul nu o consideră “argumentată”.

“Noi credem că nu este un comportament normal, noi contăm pe o relaţie de bună credinţă, corectă, pentru că, până la urmă, vorbim de viaţa şi sănătatea oamenilor. Eu cred că colegii de la Gazprom ar trebuie să înţeleagă acest lucru”, a precizat Spînu, citat de Radio Europa Liberă.

Totodată, vicepremierul a declarat că deficitul de 30% va trebui acoperit fie prin achiziţii zilnic, fie din rezervele de gaze pe care le-a făcut până acum Republica Moldova.

Compania SA Energocom a achiziţionat deja 53,5 milioane de metri cubi de gaze, acestea urmând să fie stocate săptămâna viitoare în Ucraina şi România.

În plus, Spînu i-a îndemnat pe cetăţeni să economisească, în continuare, resursele energetice şi a dat asigurări că, în această perioadă, “nimeni nu va fi deconectat de la reţeaua electrică sau de gaze”.