Gazprom - Rusia lui Putin în miniatură. De ce corupţia de la Gazprom e rea pentru întreaga lume

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Joi, un grup de jurnalişti de investigaţie ruşi au publicat o serie de articole despre corupţia masivă de la Gazprom, cea mai mare companie din Rusia şi unul dintre liderii pieţei globale de energie, informează Moscow Times. De ce ar trebui ca acest lucru să fie important pentru o audienţă internaţională?

Pentru că Gazprom este Rusia lui Putin în miniatură, susţin cei de la publicaţia citată. Şi pentru că Gazprom este principala armă a lui Putin în războiul împotriva Occidentului - poate mai importantă decât rachete precum cele care lovesc acum Ucraina şi cu siguranţă mai eficientă. Haideţi să aruncăm o privire mai atentă.

Se crede în mod obişnuit că Gazprom este o companie de stat care acţionează în interesul Rusiei. În timpul lui Putin, statul şi-a mărit participaţia la companie până la o cotă de control, iar acum mai mult de 50% din acţiunile Gazprom aparţin statului. Cel puţin în interiorul Rusiei, acest lucru a fost interpretat ca un mare succes atât pentru preşedinte, cât şi pentru conducerea Gazprom.

Atunci când propagandiştii ruşi folosesc expresia "Putin a ridicat Rusia din genunchi", ei se referă în parte la transformarea Gazprom într-o corporaţie internaţională care luptă pentru interesele ruşilor. Cu toate acestea, ca întotdeauna în cazul propagandei, aceasta este o minciună.

Graţie unei investigaţii realizate de organul de presă independent Proekt şi de echipa liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, a devenit clar că, încă de la începutul guvernării lui Putin, Gazprom a fost o sursă de avere personală pentru Putin, pentru şeful companiei, Alexei Miller, care a lucrat ca secretar al lui Putin timp de mulţi ani, şi pentru un grup de ofiţeri de informaţii de rang înalt.

Amploarea banilor de stat expropriaţi este şocantă. Banii Gazprom au plătit numeroase palate în stil neobaroc şi proprietăţi de la Marea Neagră până în îndepărtata regiune muntoasă Altai. Dar dacă ar fi fost vorba doar de palate!

Jurnaliştii de investigaţie au descoperit că o reţea extinsă de companii fantomă deţinute de proprietari nominali (foşti ofiţeri de securitate) controlează active semnificative ale Gazprom.

De exemplu, proprietarul unui sfert din cel mai mare contractor al Gazprom - cel care a construit gazoductele Nord Stream - este un şofer care a lucrat pentru un agent de informaţii rus pensionat, ce şi-a petrecut o mare parte din carieră în Siria. Celălalt activ important al acestora este o participaţie la Sogaz, un asigurator de stat despre care se spune că este folosit de cercul de apropiaţi ai lui Putin pentru a controla companii importante.

Aceşti oameni există de zeci de ani: sunt aceiaşi împuterniciţi care au participat la exproprierea Yukos, fosta cea mai mare companie petrolieră din Rusia, care a fost confiscată de la miliardarul Mihail Hodorkovski la începutul anilor 2000, la ordinul lui Putin.

Aceşti ofiţeri superiori - numiţi "colonei de aur" de către echipa de investigaţie - îşi servesc şefii, pe Putin şi Miller. Coloneii deţin şi operează staţiunea din Soci, unde Putin merge la sch, şi palatul siberian unde liderul rus face băi de întinerire în sânge de cerb. Chiar şi firma care creşte cerbi în acest scop este deţinută de aceiaşi proprietari nominali.

Toate cele de mai sus demonstrează un singur lucru: ori de câte ori auziţi ameninţările Gazprom-ului la adresa ţărilor occidentale, amintiţi-vă că aceştia nu sunt cetăţeni obişnuiţi, ci Putin şi "coloneii săi de aur" sunt cei care vă ameninţă.

De la începutul războiului, Gazprom a cerut ca ţările occidentale să plătească gazul în ruble şi a oprit livrările către unele ţări europene. Gazprom a purtat războaie pe problema gazului împotriva Ucrainei de cel puţin patru ori în trecut. Putin, Miller şi ofiţerii FSB sunt cei care se folosesc de o companie de stat pentru a ameninţa lumea.

Ironia este că există multe mii de oraşe şi sate în Rusia în care nu există aprovizionare cu gaze naturale. Nivelul mediu de gazificare în această ţară - una dintre cele mai reci de pe planetă - este puţin peste 70%, dar în multe regiuni este de doar 20%. Mii de locuitori din Altai, care trăiesc în apropierea locurilor de vacanţă de lux ale lui Putin şi Miller, nu au opţiunea de a-şi încălzi locuinţele cu gaz. Pentru aceşti ruşi obişnuiţi, Putin şi Miller sunt aceiaşi duşmani ca şi pentru oamenii din Ucraina.

Ţările occidentale ar trebui să ţină cont de acest lucru, în special atunci când planifică sancţiuni. Niciunul dintre cei descrişi în ancheta noastră nu a fost menţionat vreodată ca o potenţială ţintă a sancţiunilor, în ciuda faptului că unii dintre ei au firme şi poate proprietăţi imobiliare în Europa.

Putin, Miller şi acoliţii lor trebuie să răspundă nu numai pentru ceea ce fac în Ucraina, ci şi pentru ceea ce au furat de la propria lor naţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii