George Copos, urmărit penal pentru plagiat

Copos s-ar putea întoarce din nou după gratii după ce s-a descoperit că a plagiat una dintre cărţile care i-au adus scurtarea pedepsei la închisoare.
George Copos, finanţator echipa de fotbal Rapid Bucureşti
George Copos, finanţator echipa de fotbal Rapid Bucureşti (Epoch Times România)

Problemele se ţin scai de George Copos. Eliberat în 2015 din închisoare, pe motiv că a fost disciplinat, stăruitor în muncă şi a dat "dovezi temeinice de îndreptare", Copos este pus din nou sub acuzare pentru plagiat în cazul uneia dintre cele cinci aşa-zise lucrări ştiinţifice scrise după gratii, relatează digi24.ro.

În acest dosar va fi audiat, ca martor, Gheorghe Popescu, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal şi fost coleg de celulă cu Copos, ambii fiind închişi în dosarul Transferurilor.

Potrivit Parchetului, Copos Gheorghe este acuzat de săvârşirea infracţiunilor prevăzute de articolul 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

Practic, din probele administrate de procurori, reiese că Gheorghe Copos, aflat în închisoare în urma sentinţei de condamnare din dosarul Transferurilor, a elaborat lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, Bucureşti, editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii.

"La data de 29.09.2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti - Rahova ca o creaţie intelectuală proprie

De asemenea, la data de 10.09.2014, a semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul.

Totodată, la data de 29.09.2014, suspectul Copos Gheorghe a solicitat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig”, se arată în comunicatul Parchetului.

Amintim în context că potrivit Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, cartea pe teme istorice la care se referă procurorii nu este originală, pasaje întregi fiind copiate după lucrarea de disertaţie susţinută de un istoric în 2005.

„Comisia consideră că avem de-a face cu un tip de plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată şi repovestire. Nu este vorba despre un clasic copy-paste”, a declarat Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne