George Soros: “America a ales un escroc în funcţia de preşedinte”

Războiul subteran care are loc în Occident se desfăşoară mai departe cu furie. În acest nou episod, unul dintre exponenţii cei mai importanţi ai establishmentului american, George Soros, atacă frontal preşedintele ales al SUA, dar şi noua sa administraţie.
George Soros.
George Soros. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Finanţatorul miliardar George Soros l-a criticat pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, numindu-l “escroc” şi “presupus dictator”, a cărui alegere în luna noiembrie a fost un sprijin puternic pentru “forţele dezintegrării”.

Soros, un magnat născut în Ungaria, care a susţinut candidatura democratei Hilary Clinton, precum şi alte cauze liberale în lume, pretinde că ascensiunea lui Trump şi afinitatea sa pentru conducători precum liderul rus Vladimir Putin ameninţă modelul societăţii deschise pe care îl promovează şi susţine Soros, dar şi Uniunea Europeană.

“Democraţia se află acum în criză”, a scris Soros pentru Project Syndicate. “Chiar şi SUA, principala democraţie a lumii, a ales un escroc şi un“presupus dictator” în funcţia de preşedinte”.

“Deşi Trump şi-a mai calmat retorica de când a fost ales, nu şi-a schimbat nici comportamentul şi nici consilierii”.

Până acum, el a numit în poziţii cheie trei generali în retragere – James Mattis ca secretar al Apărării; John Kelly ca secretar al Securităţii Naţionale şi Michael Flynn, care va fi consilier naţional pentru probleme de Securitate.

Aceste alegeri ar transforma cabinetul lui Trump în cea mai militarizată administraţie americană din anii 1940, conform Politico.

Soros consideră că alegerea lui Trump reprezintă un pericol pentru democraţia globală.

“SUA va fi preocupată cu lupte interne în viitorul apropiat şi minorităţile vizate vor avea de suferit”, conform lui Soros.

“SUA nu va fi capabilă să protejeze şi să promoveze democraţia în restul lumii. Din contră, Trump va avea o afinitate mai mare către dictatori”.

“Acest lucru le va permite unora dintre aceştia să ajungă la un consens cu SUA, în timp ce altora li se va permite să îşi desfăşoare activităţile fără interferenţă”.

“Trump va fi mai înclinat să încheie acorduri decât să apere principii. Din păcate, acest lucru va fi popular în rândul electoratului său”, a scris Soros.

Mai mult, Soros a declarat că Vladimir Putin l-a ajutat pe Trump să câştige alegerile prin utilizarea reţelelor sociale în răspândirea de "ştiri false".

Soros a adăugat că Putin foloseşte acum aceeaşi tactică pentru a submina guvernele democratice din UE.

De la câştigarea alegerilor prezidenţiale americane de către Trump, Soros a contribuit cu bani la o organizaţie internaţională specializată în verificarea informaţiilor care va avertiza cititorii pe reţelele sociale în legătură cu articolele a căror veridicitate pare să fie îndoielnică.

Organizaţia lui Soros, Open Society Foundation, se află printre organizaţiile care susţin The Internaţional Fact Checking Network, o organizaţie însărcinată cu "marcarea" ştirilor false şi înştiinţarea utilizatorilor de pe reţelele sociale.

Soros, un democrat loial care a încercat să blocheze campania lui George W. Bush în 2004, a oferit 25 milioane de dolari lui Hillary Clinton şi cauzelor promovate de aceasta.

Soros este extrem de controversat în Rusia, care a blocat în ultimul timp funcţionarea a numeroase ONG-uri finanţate de miliardarul american pe motiv că erau "agenţii străine de influenţă".

Au existat unele remarci în cercurile de dreapta că Soros ar fi finanţat efortul eşuat de renumărare a voturilor în statele americane Wisconsin, Pennsylvania şi Michigan, lansat de candidatul "verde", Jill Stein. Stein, totuşi, a negat implicarea lui Soros, conform Fox News.

Soros a declarat că se teme pentru viitorul lumii libere, în condiţiile în care mişcarea populistă ameninţă să modifice status quo-ul.

“Consider că momentul actual al istoriei este foarte dureros”, a scris el. “Societăţile deschise se află în criză şi diverse forme de societăţi închise – de la dictaturi fasciste până la state de tip mafiot – se amplifică”.

“Cum s-a putut întâmpla acest lucru? Singura explicaţie pe care o pot găsi este aceea că liderii aleşi au eşuat să satisfacă aşteptările şi aspiraţiile legitime ale alegătorilor şi că acest eşec a făcut ca electoratul să devină nemulţumit de versiunile predominante ale democraţiei şi capitalismului”.

“[Este] destul de simplu; mulţi oameni au considerat că elitele le-au furat democraţia”, a mai precizat George Soros.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe