George Soros cere o reconstruire a UE după votul pentru Brexit

Investitorul miliardar George Soros a cerut sâmbătă o reconstruire cuprinzătoare a Uniunii Europene pentru a o salva, chiar dacă a avertizat că votul britanicilor pentru ieşirea ţării lor din bloc [Brexit] face ca „dezintegrarea UE să fie practic ireversibilă”.
Miliardarul american George Soros.
Miliardarul american George Soros. (Captură Foto)

Soros, care a avertizat în privinţa haosului financiar dacă britanicii vor vota pentru Brexit, a declarat de asemenea că efectele acelei decizii vor afecta probabil şi Marea Britanie.

„În cele din urmă, Marea Britanie s-ar putea să se afle sau nu într-o situaţie mai bună decât alte ţări prin ieşirea din UE, dar economia sa şi poporul său vor suferi semnificativ pe termen scurt şi mediu”, a scris Soros într-un comentariu pe website-ul Project Syndicate.

Soros a obţinut profituri uriaşe în 1992 când a mizat împotriva lirei sterline, care s-a prăbuşit sub nivelul prestabilit şi a trebuit să fie retrasă din European Exchange Rate Mechanism (Mecanismul European al Ratelor de Schimb).

El a avertizat în privinţa unei situaţii similare săptămâna trecută, înainte de referendumul britanic de joi, prezicând că o victorie a taberei pro-Brexit va face ca lira să scadă cu cel puţin 15% şi poate chiar mai mult de 20%, ajungând sub nivelul de 1,15 dolari american pentru o liră.

În urma Brexit-ului, lira sterlină a căzut cu 10% vineri, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani, dar nu a coborât sub nivelul 1,32 dolari pentru o liră. Nu se ştie dacă Soros a pariat din nou împotriva lirei sterline. Un purtător de cuvânt al lui Soros a refuzat să comenteze asupra faptului dacă investitorul miliardar a făcut bani de pe urma pariurilor plasate pe Brexit.

„Acum că scenariul catastrofic de care s-au temut mulţi s-a materializat, dezintegrarea UE este practic ireversibilă”, a scris Soros. „Pieţele financiare de pe cuprinsul lumii vor rămâne probabil în haos pe perioada în care va fi negociat procesul complicat şi îndelungat al divorţului politic şi economic [al Marii Britanii] de UE”.

Soros a precizat că, de fapt, consecinţele pentru economia reală vor fi comparabile cu criza financiară din 2007-2008.

Miliardarul a susţinut că UE s-a prăbuşit şi a încetat să satisfacă nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor săi. Totuşi, el a făcut apel la suport pentru reconstruirea blocului european.

„După Brexit, toţi cei care cred în valorile şi principiile pe care UE ar trebui să le protejeze trebuie să se unească pentru a salva blocul prin reconstruirea cuprinzătoare a acestuia. Sunt convins că, pe măsura dezvăluirii consecinţelor Brexit-ului în săptămânile şi lunile care urmează, tot mai mulţi oameni ni se vor alătura”.