Georgia critică ocupaţia rusească înaintea unui exerciţiu militar al NATO

Câteva mii de soldaţi din Georgia, SUA, Germania şi alte state NATO vor participa timp de două săptămâni la un exerciţiu militar comun. Preşedintele georgian a criticat prezenţa trupelor ruseşti în Osetia de Sud.

  Soldaţi ruşi în Georgia în 2008
Soldaţi ruşi în Georgia în 2008 (Wikimedia.org)

Preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili a criticat miercuri Rusia, odată cu lansarea, pe o perioadă de două săptămâni, a unui exerciţiu militar comun cu SUA şi cu alte câteva state NATO.

“Astăzi vă aflaţi pe teritoriul unei ţări, care în proporţie de 20% este ocupat în mod absolut ilegal de către vecina noastră Rusia”, a afirmat Giorgi Margvelaşvili, cu doar câteva zile înainte de cea de-a 10-a comemorare a micului războiului dintre Rusia şi fostul stat sovietic Georgia, ce a avut loc în august 2008, potrivit Deutsche Welle.

Disputa privind regiunea georgiană Osetia de Sud a rezultat într-un conflict armat şi Moscova continuă să menţină soldaţi acolo.

Aproximativ 1.300 de soldaţi georgieni, 1.170 din SUA şi alte câteva sute din alte ţări, inclusiv Germania, Franţa, Marea Britanie şi Turcia, au sosit la baza militară Vaziani, din apropierea capitalei georgiene Tbilisi pentru două săptămâni de manevre militare.

Moscova încă nu a comentat exerciţiul comun “Noble Partner”, care se desfăşoară la fiecare 4 ani, deşi în trecut a afirmat că aceste exerciţii ar putea destabiliza regiunea.

În acelaşi timp, Rusia desfăşoară propriile sale exerciţii militare în regiunea de frontieră Caucazul de Nord.

Deşi Georgia nu este membră NATO, are legături strânse cu alianţa încă din 1994 şi este considerată o “ţară aspirantă”.