Germania arestează presupuşi spioni ruşi care supravegheau instalaţii militare americane

(Captură Foto)
Redacţia
20.04.2024

Autorităţile germane susţin că au arestat două persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei. Suspecţii, identificaţi ca fiind cetăţeni germano-ruşi, sunt acuzaţi că au cercetat ţinte pentru potenţiale atacuri, inclusiv instalaţii militare americane din Germania, a declarat joi procurorul general federal din Karlsruhe.

Arestările, efectuate de poliţia din oraşul bavarez Bayreuth, au loc pe fondul unor tensiuni ridicate între Rusia şi Occident, la mai mult de doi ani după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat invazia Rusiei în Ucraina, potrivit CBS News.

Presupuşii "spioni" sunt acuzaţi de Germania că lucrează pentru a submina sprijinul militar oferit Ucrainei de Germania.

Indivizii - identificaţi de procurorul german ca fiind Dieter S. şi Alexander J. - ar avea legături cu un serviciu de informaţii rusesc şi sunt acuzaţi că au adunat informaţii despre potenţiale ţinte pentru operaţiuni de sabotaj.

Dieter S. este acuzat că, începând din octombrie 2023, a fost în contact cu o persoană care are legătură cu un serviciu secret rus, discutând despre planuri de atacuri asupra infrastructurii militare şi a siturilor industriale din Germania. Se pare că a cercetat personal unele dintre locurile vizate, adunând fotografii şi înregistrări video.

Suspecţii au cercetat, de asemenea, potenţiale ţinte pentru atacuri, inclusiv instalaţii ale armatei americane din Germania, a declarat procurorul.

Dieter S. şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a efectua atacuri cu explozibili şi incendii asupra unor situri militare şi industriale din Germania.

Pregătirea a presupus colectarea de informaţii privind potenţialele ţinte, cu ajutorul lui Alexander J. începând din martie 2024, şi schimbul de informaţii cu contactul său rus.

Au fost percheziţionate locuinţele şi locurile de muncă ale ambilor suspecţi. Un mandat de arestare suplimentar a fost emis pe numele lui Dieter S., acesta fiind suspectat de afiliere la organizaţia teroristă străină RPD - autoritatea de facto susţinută de Rusia în regiunea ocupată din estul Ucrainei, Doneţk, care se autointitulează Republica Populară Doneţk.

Potrivit unei investigaţii a revistei germane Der Spiegel, cei doi suspecţi spionau situri militare care includeau instalaţii militare americane din Grafenwoehr, Bavaria. Grabfenwoehr este un important loc de antrenament, unde forţele americane au ajutat la instruirea soldaţilor ucraineni pentru a folosi tancurile Abrams fabricate în SUA.

Germania l-a convocat joi pe ambasadorul rus la Berlin la Ministerul Federal de Externe ca răspuns la acest incident, o măsură pe care ambasada rusă a calificat-o drept o provocare, în timp ce a respins acuzaţiile de spionaj ca fiind "absurde şi ridicole".

"Considerăm că acest demers este o provocare directă, menită să incite mania spionajului, deja galopantă în Germania, să sporească gradul de sentiment antirusesc, să distrugă şi mai mult relaţiile ruso-germane, să justifice cursul autorităţilor germane spre o militarizare neîngrădită şi să alimenteze Ucraina cu arme şi echipamente militare", a declarat ambasada rusă într-un comunicat distribuit pe reţelele de socializare.

Nu a fost prezentată nicio dovadă care să indice aceste planuri ale suspecţilor şi posibilele lor legături cu reprezentanţi ai structurilor ruseşti, însă arestările au alimentat îngrijorarea cu privire la amploarea activităţilor de spionaj rusesc în Germania.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a condamnat suspiciunea de spionaj ca fiind un "caz deosebit de grav" şi a subliniat angajamentul Germaniei de a sprijini Ucraina, în ciuda tentativelor de intimidare.

Politicienii au cerut un răspuns decisiv la ameninţarea reprezentată de agenţii ruşi care operează în Germania.

Konstantin von Notz, viceliderul Partidului Verzilor şi şeful comisiei de control al serviciilor de informaţii din Bundestag (Parlamentul german), a declarat că o reacţie va fi necesară dacă acuzaţiile se dovedesc a fi adevărate.

Arestările din Bavaria au fost un ecou al incidentelor din Polonia din martie 2023, unde autorităţile au declarat că au destructurat o reţea de spionaj rusă care urmărea să saboteze livrările de arme occidentale către Ucraina.

Printre suspecţi se aflau persoane cu antecedente penale şi refugiaţi din estul Ucrainei. Oficialii polonezi au declarat că serviciul de informaţii militare rus GRU i-a încurajat pe indivizi să instaleze camere de luat vederi de-a lungul liniilor de cale ferată folosite pentru a transporta arme şi alte provizii către Ucraina.

Un alt plan părea să implice acte de sabotaj, inclusiv deraierea unor trenuri de către agenţi ruşi.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Bundeswehr a primit rapoarte periodice privind activitatea suspectă a dronelor deasupra cazărmilor în care soldaţii ucraineni se antrenează în Germania, iar numărul acestor incidente a crescut brusc.

Au existat 172 de rapoarte cu privire la drone suspecte care au zburat în jurul cazărmilor pe parcursul întregului an 2022, au declarat oficialii militari. În 2023, au fost raportate 446 de cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor