Germania/Holocaust: Un studiu dezvăluie poveştile a 764 de evrei care au evadat din trenurile naziste

Un studiu publicat recent în Germania dezvăluie poveştile a 764 de persoane care au reuşit să scape de Holocaust sărind din trenurile naziste spre libertate, relatează publicaţia britanică The Indepedent.

Leo Bretholz a este unul dintre puţinii care au reuşit să scape din camerele de gazare naziste pentru că a avut curajul de a sări dintr-unul din trenurile, bine păzite, care transportau evrei către Auschwitz. O găleată folosită pe post de latrină, din vagonul unui tren care venea de la Paris, l-a ajutat să scape cu viaţă.

În noaptea de 5 noiembrie 1943, Bretholz, în vârstă de doar 21 de ani, şi prietenul său Manfred Silberstein încercau fără succes să smulgă barele de fier ale unei mici ferestre din partea laterală a vagonului, folosind puloverele drept frânghii improvizate. Cineva le-a sugerat sugerat să înmoaie puloverele în urină pentru a câştiga aderenţă. Învingându-şi greaţa, cei doi i-au urmat sfatul. Trucul a funcţionat, iar tinerii au reuşit să îndepărteze suficient barele pentru a se putea strecura afară prin deschizătura creată spre libertate.

Cei doi au reuşit ulterior să supravieţuiască, iar Leo Bretholz şi-a petrecut restul celui de-al Al Doilea Război Mondial ascunzându-se de nazişti. Moartea sa, survenită în America cu doar o săptămână în urmă, la vârsta de 93 de ani, a coincis cu publicarea unui nou studiu istoric în Germania care dezvăluire poveştile a 764 de persoane care au reuşit să scape de Holocaust sărind din trenurile naziste care îi transportau spre lagărele morţii, din ţări precum Franţa, Olanda şi Belgia.

Cercetătoarea Tanja von Fransecky - care a petrecut patru ani realizând interviuri şi cercetând arhive din Israel şi din Europa pentru studiul său 'Evadări evreieşti din trenurile de deportaţi' - susţine că a descoperit cu uimire câţi oameni au reuşit să scape de Holocaust în acest fel.

'Am presupus întotdeauna că vagoanele au fost umplute complet înainte de plecare şi pur şi simplu deschise la sosire, fără a se prea putea întâmpla ceva între aceste momente', a mărturisit ea.

Cercetătoarea a descoperit însă că au existat scene dramatice în trenurile care mergeau spre lagăre, în condiţiile în care unii prizonieri au încercat să scape cu ajutorul unor instrumente de contrabandă sau, asemenea lui Bretholz, folosind pulovere înmuiate în urină.

Adesea, cei care doreau să evadeze se confruntau cu mânia celorlalţi evrei din vagon, care le aminteau celor care doreau să fugă că li se spusese că vor fi toţi împuşcaţi dacă cineva va scăpa.

Von Fransecky a subliniat, de asemenea, că evadaţii s-au confruntat cu o dilemă morală profundă, mai ales dacă au lăsat pe cineva în urmă. 'Acesta este unul dintre motivele pentru care mulţi dintre supravieţuitori au păstrat tăcerea în anii postbelici', a explicat ea.