Germania şi Franţa au denunţat activităţile teroriste ale paramilitarilor pro-Rusia

Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Germania şi Franţa au denunţat, duminică, acţiunile teroriste ale forţelor pro-Rusia din regiunea ucraineană Doneţk, care au capturat începând de vineri 13 observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

„Nu avem nicio informaţie cu privire la data când vom fi trimişi acasă în ţările noastre”, a declarat liderul grupului OSCE, colonelul german Axel Schneider.

Diplomaţia germană a denunţat activităţile teroriste ale forţelor pro-Rusia, cerând Rusiei să-şi îndeplinească responsabilităţile cu privire la eliberarea oficialilor reţinuţi.

„Este o încălcare a regulilor şi standardelor de comportament create pentru situaţii tensionate ca aceasta. Rusia are datoria să influenţeze separatiştii astfel încât membrii OSCE reţinuţi să fie eliberaţi pe cât de repede posibil”, a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Observatorii misiunii OSCE provin din Germania, Danemarca, Polonia şi Cehia. Un observator din Suedia, bolnav de diabet, a fost eliberat duminică.

Liderul paramilitarilor din Slaviansk, Viacheslav Ponomaryov, i-a descris pe oficialii OSCE drept „prizonieri de război”, precizând că îi va elibera numai în schimbul unor persoane reţinute de autorităţile de la Kiev.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Paris, Laurent Fabius, a avertizat că această situaţie poate avea „consecinţe considerabile”, menţionând posibilitatea implementării celui de-al „treilea nivel de sancţiuni” împotriva Rusiei.

„Situaţia este foarte îngrijorătoare. Un derapaj cu consecinţe considerabile poate avea loc oricând”, a declarat Laurent Fabius.

Diplomaţii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a dezbate, la cererea Statelor Unite, implementarea unei noi serii de sancţiuni împotriva Rusiei.

„Americanii urmează să prezinte o serie de sancţiuni şi, dacă lucrurile se vor agrava şi mai mult, s-ar putea trece la un al treilea nivel”, a anunţat Fabius.

De asemenea, Statele Unite au denunţat Rusia pentru acţiunile paramilitarilor şi separatiştilor pro-Rusia, precizând că „există dovezi puternice care arată că ei au încurajat activităţile din estul şi sudul Ucrainei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe