Germania şi Franţa propun noi discuţii privind criza din Ucraina

Germania şi Franţa au promis o întâlnire pentru săptămâna viitoare cu Moscova şi Ucraina în încercarea de a reduce violenţele din estul Ucrainei. O întâlnire desfăşurată luna trecută a dus la o calmare de scurtă durată a luptelor.
Luptător separtist stă de pază în apropierea unor clădiri distruse pe aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016.
Luptător separtist stă de pază în apropierea unor clădiri distruse pe aeroportul din Doneţk, estul Ucrainei, 1 iunie 2016. (Captură Foto)

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat miercuri Bundestagului (Parlamentul federal unicameral al Germaniei) că el şi omologul său francez Jean-Marc Ayrault au propus o întâlnire cu colegii din Ucraina şi Rusia pentru marţea viitoare în capitala belarusă Minsk.

Luna trecută, Germania a găzduit discuţii între patru părţi sub aşa-zisul Format Normandia, cu scopul de a face progrese în ceea ce priveşte implementarea acordului de pace de la Minsk din 2015 şi pentru a opri intensificarea violenţelor.

“Au existat îmbunătăţiri semnificative timp de câteva zile, poate pentru două săptămâni, dar acum situaţia securităţii se înrăutăţeşte din nou”, a declarat Steinmeier despre ultima întâlnire. “Acordul de încetare a focului este încălcat din nou tot mai des”.

Oficialii germani şi francezi au intermediat acordul de la Minsk privind soluţionarea violenţelor dintre forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti pro-ruşi în estul Ucrainei. Dar observatorii din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) continuă să raporteze schimburi de focuri zilnic între taberele combatante. Între timp, aspectele politice şi pentru securitate ale acordului, inclusiv controlul guvernului ucrainean asupra graniţei estice a Ucrainei şi alegerile locale, au intrat în impas.

“Chiar dacă nu reuşim să găsim o soluţie puternică acum, astfel de întâlniri şi discuţii sunt necesare pentru ca o astfel de situaţie ... să nu scape de sub control. Chiar dacă este dificil, nu trebuie să întrerupem eforturile privind implementarea acordului de la Minsk pas cu pas”, a declarat Steinmeier.

Nu este clar dacă Rusia şi Ucraina au răspuns propunerii, dar agenţia de ştiri Interfax Ucraina l-a citat pe ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin afirmând că a discutat cu omologul său german despre întâlnirea din 29 noiembrie.

De la izbucnirea conflictului ucrainean în aprilie 2014, aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise. În acelaşi timp, anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi suportul acordat rebelilor separatişti din estul Ucrainei au amplificat tensiunile dintre Moscova şi Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe