Germania vrea să-şi stabilizeze relaţiile cu Rusia cu ajutorul Chinei

Cancelarul federal german, Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Cancelarul federal german, Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)

Berlinul vrea să-şi stabilizeze relaţiile cu Rusia cu ajutorul Chinei şi, în acest scop, Germania vrea să-l folosească pe premierul Consiliului de Stat chinez, Li Keqiang, ca intermediar, notează cotidianul britanic The Financial Times (FT), citat de RIA Novosti.

Li Keqiang a sosit în Germania într-o vizită oficială, împreună cu o delegaţie formată din câteva sute de oameni, pentru o reuniune interguvernamentală. Următorul punct în programul premierului chinez îl constituie Moscova, iar Merkel speră că Li Keqiang va media relaţiile dintre Germania şi Rusia în probleme ce se referă la criza ucraineană.

Potrivit FT, situaţia este una destul de ciudată pentru China, deoarece această ţară refuză de obicei rolul de mediator în reglementarea relaţiilor internaţionale.

'Situaţia din Ucraina şi stabilizarea relaţiilor cu Rusia sunt principalele priorităţi ale Germaniei', comentează situaţia Sebastian Heilmann, preşedintele Institutului de cercetări MERICS. 'China a devenit un partener important al Berlinului, pentru ca Rusia pleacă urechea la ce spune ea. În acest caz, putem asista la o nouă configuraţie a relaţiilor diplomatice', explică Heilmann.

Vizita lui Li Keqiang la Moscova va dura trei zile: din 12 până în 14 octombrie. Aceasta este prima vizită a sa în Rusia, în calitate de premier al Consiliului de Stat al Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe