Ghimpu: Dacă îngenunchezi în faţa ruşilor, poţi rămâne fără cap (revista presei)

Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă
Mihai Ghimpu în Chişinău, arhivă (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

'Dacă îngenunchezi în faţa ruşilor, poţi rămâne fără cap', susţine liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, într-un interviu apărut în numărul de vineri al ziarului Timpul. 'Interesele de partid şi financiare moldo-ruse predomină asupra adevărului istoric', afirmă politicianul, vorbind totodată despre influenţa Rusiei în Republica Moldova pe parcursul ultimilor 20 de ani, dar şi despre întâlnirile sale cu oficialii ruşi în perioada în care era preşedinte interimar.

Jurnal de Chişinău se referă la modul în care presa de la Chişinău a reflectat comemorarea raptului Basarabiei de la 1812. Ziarul menţionează că televiziunile şi ziarele au făcut exces de zel încercând să reflecte echilibrat evenimentele, în căutarea celei de-a doua surse. 'În viaţa fiecărei naţiuni există lucruri sfinte şi adevăruri istorice fără de care conştiinţa de sine a unui neam ar fi imposibilă. Ele nu pot fi profanate de dragul celei de-a doua surse', subliniază ziarul.

Despre modul în care au fost marcaţi în Republica Moldova cei 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus scriu şi ziarele regionale. Despre toate durerile şi suferinţele, de care a avut parte Basarabia pe parcursul celor 200 de ani de ocupaţie rusească, s-a vorbit şi în cadrul unei întruniri în satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, scrie Cuvântul. Elevii din clasa a XII-a de la liceul din localitate au relatat sătenilor despre perioada de ocupaţie rusească şi marea tragedie a Basarabiei.

La Ungheni, unde au avut loc mai multe manifestaţii legate de ziua de 16 mai, nu toţi cunosc ce s-a întâmplat în această zi, scrie Expresul din localitate.

Adevărul scrie despre beneficiile Acordului de Liber Schimb cu UE - Mărfuri mai diverse şi mai ieftine, mai mulţi investitori străini şi, respectiv, mai multe locuri de muncă şi salarii mai mari. Experţii susţin că pentru orice ţară, nu doar pentru Moldova, un astfel de acord reprezintă o oportunitate ce deschide accesul pe cea mai mare piaţă din lume. Anterior, comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, a anunţat că Moldova ar putea semna Acordul de Liber Schimb cu UE în toamna anului 2013.

'Vacanţă la sapă sau cu vaca pe imaş', un alt titlu din Adevărul de vineri, care menţionează că majoritatea copiilor din Republica Moldova nu vor merge la taberele de vară pentru că părinţii lor nu au 100 de dolari pentru a le achita sejurul. 'Nu există o statistică a numărului de copii exploataţi prin muncă, dar studiile ONG-urilor arată că sunt destui, cei mai mulţi fiind folosiţi în agricultură, servicii şi construcţii', potrivit sursei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe