Ghirmay Ghebreslassie (19 ani) a câştigat maratonul de la Beijing

(RAUL ARBOLEDA / AFP / GettyImages)

Primul titlu al ediţiei a 15-a a Campionatelor mondiale de atletism care se desfăşoară la Beijing a revenit, sâmbătă, adolescentului de 19 ani din Eritreea, Ghirmay Ghebreslassie, desprins decisiv pe ultimii 10 km ai cursei.

Aflat la doar a treia sa participare oficială pe distanţa clasică de 42,195 km, Ghirmay Ghebreslasie a fost cronometrat cu timpul modest, de 2h12'27", performanţa fiind determinată de condiţiile dificile de concurs (smog, umiditate 78 la sută), care au determinat, de altfel, 26 de alergători să abandoneze. Între aceştia s-a aflat şi maratonistul român Marius Ionescu, care a renunţat după ce parcursese 30 km.

Medalia de argint a maratonului masculin a fost adjudecată de etiopianul Yermane Tsegay, cu 2h13'07", iar cea de bronz de atletul ugandez Solomon Mutai — 2h13'29".

În reuniunea de dimineaţă de pe arena "Cuib de pasăre" a concurat şi românca Florina Pierdevară, în seriile probei de 1.500 m, unde s-a clasat pe ultimul loc, al 11-lea, în seria a III-a, cu timpul de 4'13"76/100, fiind, evident, eliminată din concurs.

În reuniunea de după-amiază a zilei inaugurale a Mondialelor vor fi prezente în calificări alte două atlete românce, triplusaltistele Cristina Bujin şi Andreea Panţuroiu.