Gigantul Evergrande angajează consilieri pentru procesul de intrare în faliment. Investitorii deja strânşi la uşile companiei

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Mai puţin de o zi i-a luat gigantului chinez al imobiliarelor Evergrande să treacă de la negarea „zvonurilor” de faliment (conform unei declaraţii postate pe site-ul său web mai devreme), până la confirmarea iminentă a falimentului, potrivit publicaţiei Zerohedge.com.

Într-un dosar depus la bursa din Hong Kong marţi, Evergrande - care nu mai ştia cum să convingă mafioţii chinezi furioşi că îşi vor primi banii şi / sau apartamentele şi că nu există planuri de intrare în incapacitate de plată - a recunoscut brusc faptul că falimentul este iminent, astfel încât a angajat consilieri de la Houlihan Lokey şi Admiralty Harbour Capital, pentru a „evalua structura de capital a firmei” - un cunoscut eufemism de „pregătire pentru depunerea dosarului de faliment”.

Pentru a nu exista nicio îndoială cu privire la ceea ce urmează, compania a spus că dacă nu este în măsură să ramburseze datoriile la timp sau să obţină o reeşalonare a datoriilor sau aranjamente alternative, evoluţia poate duce la neîndeplinirea obligaţiilor.

Evergrande a mai declarat că se aşteaptă la „scăderea semnificativă continuă” a vânzărilor contractuale în septembrie, rezultând în „deteriorarea continuă” a încasării de numerar, potrivit declaraţiei. Aceasta va pune „o presiune extraordinară” asupra fluxului de numerar şi a lichidităţii grupului, care avea deja mari probleme.

În cele din urmă, garantând că o incapacitate de plată este doar o chestiune de zile, compania a recunoscut că nu a reuşit să facă „progrese materiale” în vânzarea participaţiilor în China Evergrande a subsidiarelor New Energy Vehicle Group Ltd. şi Evergrande Property Services Group Ltd., iar vânzarea clădirii sale de birouri din Hong Kong nu a fost nici ea finalizată în termenul prevăzut.

Ca urmare, zeci de mii de chinezi încep să se simtă neliniştiţi, deoarece compania avea datorii de 300 de miliarde USD, iar dacă suferă pierderi, vor fi majore, afectând, probabil şi sistemul de bănci din umbră al Chinei.

Poliţia a descins la sediul central al companiei Evergrande din Shenzhen, luni seara, după ce zeci de oameni s-au adunat pentru a cere banii pentru produsele de gestionare a averii. Protestatarii, care, potrivit revistei Caixin, numărau sute de persoane duminică, s-au înmulţit luni.

În plus, faţă de investitorii de capitaluri proprii care sunt pe cale să piardă totul, compania se confruntă şi cu cumpărători de case, creditori şi chiar cu propriii angajaţi, care sunt, de asemenea, pe punctul de a pierde totul.

"Se pare că lucrează la restructurarea datoriilor după ce a eşuat încercarea de vânzare a activelor, astfel încât prima sarcină este stabilizarea deţinătorilor de produse de gestionare a averii care ar putea fi o problemă socială", a declarat Daniel Fan, analist de credit la Bloomberg Intelligence. „Se pare că dezvoltatorul lucrează la reprogramarea tuturor datoriilor onshore şi următorul pas este să facă acelaşi lucru pentru investitorii offshore".

Potrivit Bloomberg, două unităţi ale Evergrande nu şi-au îndeplinit obligaţiile de garanţie la timp pentru produsele de gestionare a averii în valoare de 934 milioane de yuani (145 milioane USD), a declarat compania, adăugând că este în discuţii cu emitenţi şi investitori privind un acord de rambursare. Dacă gigantul nu reuşeşte să ajungă la o rezoluţie, totul se încheie şi începe procesul de faliment.

Obligaţiunile în dolari ale companiei deja tranzacţionează în jur de 25-30 de cenţi pe dolar, propunerea este deosebit de riscantă, potrivit Citigroup. Potrivit băncii, obligaţiunile dezvoltatorilor insolvenţi tranzacţionează la niveluri care atrag tipul de investitori care plasează pariuri pe companiile cele mai afectate, însă deţinătorii de obligaţiuni în dolari nu vor putea fi prioritari în cazul unei restructurări a datoriilor şi o rezoluţie ar putea dura chiar câţiva ani, a avertizat Citi.

„Avertizăm că datoriile offshore holdco sunt subordonate datoriei bancare garantate onshore şi datoriei opco, iar valorile de recuperare în orice restructurare ar putea fi scăzute”, a scris strategul Citi, W.R. Eric Ollom.

Citi a mai speculat că o soluţie pentru Evergrande ar putea include vânzări forţate de active de bază, precum şi tăieri pentru unele clase de datorii - în special cele exprimate în dolari - au scris strategii Citi, menţionând că obligaţiunile offshore ale Evergrande pot fi tratate ca subordonate împrumuturilor bancare şi opco într-o restructurare onshore. Între timp, Iris Chen, analist de credite la Nomura, a declarat că restructurarea datoriilor este „aproape inevitabilă”, întrevăzând un scenariu în care deţinătorii de obligaţiuni îşi vor recupera 25% din bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie