Google concediază rapid 28 de angajaţi care au protestat faţă de relaţiile cu Israelul

(Captură Foto)

Zeci de angajaţi ai Google tocmai au aflat că nu pot trata birourile corporative ca pe un campus universitar. Miercuri, filiala Alphabet s-a grăbit să concedieze 28 de angajaţi care au participat la protestele de marţi împotriva furnizării de către companie a serviciilor de inteligenţă artificială şi de cloud către statul Israel, informează Zero Hedge.

Protestele au fost organizate de un grup numit No Tech for Apartheid, care declarase marţi o "zi de acţiune" la Google. Cauza? - Proiectul Nimbus al Google - un contract de 1,2 miliarde de dolari pentru cloud şi inteligenţă artificială cu Israelul - şi utilizarea de către Forţele de Apărare Israeliene a Google Photos în Gaza, "care a dus la arestarea, încarcerarea şi torturarea a mii de palestinieni cu dovezi puţine sau deloc", a declarat grupul.

"Este clar că armata israeliană va folosi orice tehnologie pe care o are la dispoziţie pentru mijloace ce duc la genocid".

Săptămâna trecută, revista israeliană +972 Magazine, citând ofiţeri de informaţii israelieni, a relatat despre utilizarea extinsă a Inteligenţei Artificiale de către Forţele de Apărare Israeliene în războiul din Gaza, într-un sistem numit Lavender.

"Personalul uman servea adesea doar ca 'ştampilă de cauciuc' pentru deciziile maşinii", a declarat o sursă, petrecând de obicei doar 20 de secunde pentru a examina ţintele selectate de AI "doar pentru a se asigura că ţinta marcată cu Lavender este de sex masculin".

Sursele de informaţii au declarat că, în special în primele zile, majoritatea morţilor au fost "femei şi copii sau persoane care nu au fost implicate în lupte".

Protestele de marţi au fost organizate în birourile Google din Sunnyvale, California, Seattle şi New York. Acestea au inclus proteste transmise în direct care au durat aproximativ 10 ore. Protestatarii nu au stat doar pe holuri. În Sunnyvale, ei au ocupat biroul directorului general al Google Cloud, Thomas Kurian, şi au scris o listă de cereri pe tabla albă. În cele din urmă a fost chemată poliţia, iar nouă angajaţi au fost arestaţi pentru încălcarea proprietăţii.

Într-o declaraţie, Google şi-a prezentat motivele pentru care a luat măsurile severe:

"Împiedicarea fizică a activităţii altor angajaţi şi împiedicarea accesului acestora la facilităţile noastre reprezintă o încălcare clară a politicilor noastre şi un comportament complet inacceptabil. După ce au refuzat mai multe solicitări de a părăsi incinta, forţele de ordine au fost angajate să-i îndepărteze, pentru a asigura siguranţa birourilor.

Până în prezent, am încheiat investigaţii individuale care au dus la încetarea contractului de muncă pentru 28 de angajaţi şi vom continua să investigăm şi să luăm măsuri, după caz."

No Tech for Apartheid a condamnat concedierile.

"Acest act flagrant de represalii este un indiciu clar că Google preţuieşte mai mult contractul său de 1,2 miliarde de dolari cu guvernul şi armata israeliană ucigaşăă decât pe propriii lucrători - cei care creează valoare reală pentru directori şi acţionari", a menţionat grupul, într-o declaraţie.

În timp ce legislaţia muncii dă, în general, undă verde grevelor angajaţilor şi altor acţiuni perturbatoare care vizează aspecte precum salariile şi condiţiile de muncă, protestul faţă de alegerea unui client de către angajator este cu totul altceva. Totuşi, într-un interviu cu Bloomberg, profesorul de la Universitatea San Francisco John Logan a încercat să dea un argument în numele protestatarilor Google.

"Lucrătorii din domeniul tehnologiei nu sunt ca alte tipuri de lucrători. Puteţi argumenta în acest caz că faptul de a avea un fel de cuvânt sau control sau capacitatea de a protesta cu privire la modul în care este folosit produsul muncii lor este de fapt un fel de problemă cheie", a spus el.

Google este de altă părere şi miercuri a oferit un avertisment angajaţilor săi: "Majoritatea covârşitoare a angajaţilor noştri fac ceea ce trebuie. Dacă eşti unul dintre puţinii care sunt tentaţi să creadă că vom trece cu vederea un comportament care încalcă politicile noastre, mai gândeşte-te o dată."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe