Google ia amendă de 2,4 miliarde de euro

Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California
Logo-ul companiei Google la sediul central, Mountain View, California (KIMIHIRO HOSHINO / AFP / Getty Images)

Gigantul de internet Google, strâns conectat cu administraţia americană, a suferit o lovitură dură marţi, atunci când agenţia anti monopol a UE a impus o amendă de 2,4 miliarde de euro pentru abuzarea poziţiei dominante a companiei pe piaţa motoarelor de căutare pentru a favoriza serviciile proprii de comparaţii de preţuri în lista de rezultate de căutare.

Decizia agenţiei anti monopol europeană are implicaţii majore în cadrul relaţiilor transatlantice deja tensionate atât politic cât şi economic.

Uniunea Europeană a mai cerut gigantului de internet să acorde şanse egale altor companii care oferă servicii de comparaţie de preţ, atunci când oferă rezultatele căutării.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru probleme de competiţie, a declarat că Google "a refuzat companiilor şansa de a face competiţie", lăsând clienţii fără posibilitatea de "alegere corectă".

Strategia companiei Google pentru serviciile sale de comparaţii de preţuri nu este de a face produsele mai atractive decât cele ale rivalilor săi. Google foloseşte poziţia dominantă pe care o are pe piaţa motoarelor de căutare pentru a-şi promova propriile servicii, în detrimentul celorlalte companii de acest gen.

Modelul de business al companiei este ilegal sub actualele norme europene anti monopol.

Amenda este cea mai mare de acest gen impusă până acum de europeni într-un caz anti monopol.

Cazuri de acest gen împotriva firmelor americane au mai existat - în ultima perioadă, Vestager a cerut ca firma americană Apple să plătească 14,5 miliarde în taxe în Irlanda.

De curând a fost deschis un caz împotriva companiei Amazon pentru fraudă fiscală în Europa, iar compania Facebook nu a fost nici ea cruţată - împotriva ei fiind deschis un caz privind presupusa dominaţie asupra datelor digitale ale utilizatorilor.

Toate companiile luate în vizor s-au declarat nevinovate.

Războiul amenzilor între SUA şi UE s-a declanşat în momentul în care compania Volkswagen a devenit ţinta unei campanii de presă şi a unei investigaţii privind măsluirea testelor noxelor emise de motoarele sale Diesel.

Conform agenţiei europene anti monopol, Google are 90 de zile la dispoziţie pentru a opri comportamentul ilegal şi pentru a se "abţine de la orice măsură care are un efect echivalent.