Google îşi închide operaţiunile tehnice din Rusia

Google
Google (Justin Sullivan / Getty Images)

Google, gigantul american al Internetului, a decis să îşi închidă operaţiunile tehnice din Rusia şi să îşi transfere personalul în afara ţării, după ce Moscova şi-a intensificat cerinţele pentru stocarea datelor pentru companiile de Internet.

Google, care foloseşte peste 50 de tehnicieni şi ingineri în Rusia, a refuzat să confirme numărul angajaţilor care vor fi mutaţi şi motivul pentru care a ales să îşi închidă operaţiunile tehnice din Rusia.

Moscova a decis să înăsprească condiţiile pentru funcţionarea companiilor de Internet din cauza sancţiunilor aplicate de Occident ca urmare a rolului Rusiei în conflictul ucrainean şi pe fondul temerilor legate de spionajul american după informaţiile divulgate de fostul contractor al NSA Edward Snowden.

În cursul acestui an, Rusia a adoptat o legislaţie care cere companiilor de Internet să stocheze datele personale ale cetăţenilor ruşi în interiorul ţării. Legea va intra în vigoare în cursul anului următor.

În ciuda retragerii personalului său, Google plănuieşte să îşi crească investiţia în Rusia, unde comerţul online înfloreşte iar accesul la website-ul companiei se răspândeşte în ţara cu 140 milioane de locuitori.

Conform Wall Street Journal, Google şi-ar putea totuşi păstra în Rusia câţiva angajaţi pentru vânzări şi suport tehnic.

Google a susţinut într-o declaraţie: “Suntem devotaţi utilizatorilor şi clienţilor noştri ruşi şi avem o echipă în Rusia care lucrează pentru a oferi serviciile necesare.”

Google acoperă aproape o treime din piaţa de căutare a Rusiei şi aproximativ jumătate din partea furnizorului local Yandex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe