Gorbaciov în vizorul Dumei: "A distrus URSS-ul, trebuie judecat”

Mihail Gorbaciov (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Mihail Gorbaciov (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Nu este un secret pentru nimeni faptul că liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu este popular în Rusia. Dar acum că URSS a revenit, mai mulţi deputaţi din Duma au solicitat Procurorului General al Federaţiei, Yuri Chajka, să examineze posibilitatea acuzării lui Mihail Gorbaciov de trădare, pentru rolul pe care l-a avut în evenimentele care au dus la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Conform cererii, Gorbaciov şi alţi oficiali sovietici de rang înalt ar fi încălcat legea şi voinţa "poporului" permiţând republicilor care făceau parte din Uniunea Sovietică să-şi declare independenţa şi să se rupă de URSS (Ucraina a făcut gestul la 24 august 1991, la trei zile după lovitura eşuată de stat împotriva lui Gorbaciov) . "Rezultatul acestor acţiuni criminale – scriu cei cinci membri, doi din partidul lui Putin, Rusia Unită, doi comunişti şi unul din Partidul Liberal Democrat, Vladimir Jirinovski – a fost acela că Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, o superputere la nivel mondial, a fost distrusă şi a încetat să existe ca o realitate geopolitică. De atunci - se spune în raport - consecinţe catastrofale au avut loc de-a lungul anilor, atât în Rusia cât şi pe teritoriul altor foste republici sovietice".

Evgeny Fjodorov, unul dintre deputaţii partidului Rusia Unită, declară pentru agenţia de ştiri Interfax că acest caz va sprijini deasemenea "mişcarea de eliberare naţională" din teritoriile fostei URSS "în special în Ucraina, unde este deosebit de important".

Biroul Procurorului General nu a comentat iniţiativa. În timp ce Gorbaciov, care astăzi are 83 de ani şi în 1990 a primit Premiul Nobel pentru Pace, a numit iniţiativa "o adevărată prostie", relatând pe Interfax că "anumiţi deputaţi încearcă să obţină publicitate şi le place să vorbească despre ei înşişi, dar cererea este complet nejustificată şi înşelătoare în ceea ce priveşte faptele istorice".