Goţiu acuză: Garda Forestieră Ploieşti acoperă distrugerea pădurilor din Munţii Făgăraş sub ochii ministrului

În zona localităţii Nucşoara (jud. Argeş), pe Râul Doamnei şi Valea Cernatului, se taie copaci de o valoare deosebită. Şi pentru pădure, şi pentru profitori...
În zona localităţii Nucşoara (jud. Argeş), pe Râul Doamnei şi Valea Cernatului, se taie copaci de o valoare deosebită. Şi pentru pădure, şi pentru profitori... (Facebook - Mihai Goţiu)

Senatorul USR Mihai Goţiu acuză că Garda Forestieră Ploieşti acoperă distrugerea pădurilor din Munţii Făgăraş, sub ochii ministrului Mediului. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, Goţiu afirmă că la o sesizare oficială adresată Ministerului Mediului în care solicita investigarea tăierilor de păduri de pe raza comunei Nucşoara (jud. Argeş), pe Râul Doamnei şi Valea Cernatului, instituţia în cauză i-a dat un răspuns „lapidar, contradictoriu, manipulator, mincinos şi sfidător”.

”Pe de o parte, confirmă faptul că o parte din tăieri încalcă regimul şi regulile de exploatare silvică, prin executarea de drumuri de scos apropiat pe pante mai mari de 25 de grade (de 35, 37 şi chiar 38 de grade). Apoi, afirmă că nici pe Râul Doamnei, şi nici pe Valea Cernatului 'colectarea materialului lemnos nu s-a făcut prin apă', lucru contrazis flagrant de imaginile prezentate şi chiar de acelaşi răspuns al MMAP, la final, prin care se arată că o firmă de exploatare a fost sancţionată pentru asta!”, declară liderul USR.

Redăm integral mesajul senatorului USR:

REVOLTĂTOR! Garda Forestieră Ploieşti acoperă distrugerea pădurilor din Munţii Făgăraş, sub ochii ministrului! Avem dovada. Răspunsul Gărzii e asumat, oficial, de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Domnule ministru, aţi verificat ce v-aţi asumat?

Cu o mare întârziere, în această săptămână, am primit din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, răspunsul la interpelarea oficială, adresată pe 10 februarie 2020, în care am solicitat investigarea tăierilor de păduri, de pe raza comunei Nucşoara (jud. Argeş), pe Râul Doamnei şi Valea Cernatului.

Răspunsul e lapidar, contradictoriu, manipulator, mincinos şi sfidător. Pe de o parte, confirmă faptul că o parte din tăieri încalcă regimul şi regulile de exploatare silvică, prin executarea de drumuri de scos apropiat pe pante mai mari de 25 de grade (de 35, 37 şi chiar 38 de grade). Apoi, afirmă că nici pe Râul Doamnei, şi nici pe Valea Cernatului ”colectarea materialului lemnos nu s-a făcut prin apă”, lucru contrazis flagrant de imaginile prezentate şi chiar de acelaşi răspuns al MMAP, la final, prin care se arată că o firmă de exploatare a fost sancţionată pentru asta!

În prima parte a răspunsului se vorbeşte şi de un pod ”cu destinaţie pasageră, construit peste cursul de apă al Râului Doamnei din trunchiuri de arbori, acoperite cu agregate minerale, fapt permis de art. 13, lit. u) din Instrucţiunile aprobate prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1540/2011”. E minciună pe faţă: imaginile prezentate (vezi foto în galerie) arată, fără dubiu, că s-a trecut prin apă!

Numele firmei care exploatează pe Valea Cernatului a fost ţinut sub tăcere în răspunsul Ministerului.
Numele firmei care exploatează pe Valea Cernatului a fost ţinut sub tăcere în răspunsul Ministerului. (Facebook - Mihai Goţiu)

Cu chiu, cu vai a fost idendificat un panou.
Cu chiu, cu vai a fost idendificat un panou. (Facebook - Mihai Goţiu)

Pentru a nu exista dubii: urmele arată clar că prin albia Râului Doamnei s-a trecut, în mod repetat.
Pentru a nu exista dubii: urmele arată clar că prin albia Râului Doamnei s-a trecut, în mod repetat. (Facebook - Mihai Goţiu)

Mai mult, negru pe alb, se afirmă în răspuns că pentru tăierile de pe Valea Cernatului existau panouri cu elementele de identificare ”conform prevederilor anexei nr. 9 la Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1540/2011”. În realitate, pentru cele trei parchete menţionate în răspuns, a existat un singur panou şi acela total NECONFORM cu Ordinul 1540/2011! Îl puteţi vedea în galeria foto – pe el sunt trecute doar numărul Unităţii de Producţie, cel al parchetului, volumului de lemn, al autorizaţiei şi data acesteia. Pentru a fi CONFORM, mai trebuia trecut: Ocolul Silvic, titularul autorizaţiei, C.U.I.- ul acestuia, felul tăierii şi termenul de exploatare, cu data (de la… până la…). În galerie foto, un model cu ce trebuie să conţină OBLIGATORIU un astfel de panou.

În această situaţie, există doar două ipoteze: personalul silvic/inspectorii Gărzii care au făcut controlul fie mint în nota de constatare, fie au lăsat răgaz titularului să amplaseze alte panouri, ulterior sesizării. De altfel, e absolut sfidătoare ”viteza de reacţie”: interpelarea şi solicitarea de control am depus-o şi am făcut-o publică pe date de 10 februarie; raportul de control datează din data de 19 martie (o lună şi o săptămână după), iar răspunsul mi-a fost remis pe… 19 mai!

Răspunsul se încheie sfidător, fiind anunţat că un operator economic a fost sancţionat contravenţional şi că au fost dispuse măsuri corective. Dar fără a se menţiona exact sancţiunile (cuantumul) şi în ce constau măsurile dispuse! Numele unuia dintre operatorii economici e trecut cu totul sub tăcere, iar din răspuns rezultă că atât acesta (cât şi cel sancţionat) îşi pot desfăşura activitatea, în continuare, fără probleme!

Domnule ministru Costel Alexe, pentru un asemenea răspuns, în bătaie de joc, plin de contradicţii evidente şi manipulări flagrante a fost nevoie de 3 (trei) luni şi jumătate? Chiar acceptaţi tot ce vă pun în faţa subordonaţii din Minister? Asta e ”toleranţa zero” faţă de distrugerea pădurilor din România? Care şi a cui este firma care a fost acoperită în răspuns? Cât mai acceptaţi să fiţi complice la asemenea distrugeri?

Priviţi imaginile şi comparaţi-le cu răspunsul trimis de Minister! Şi poate îl întrebaţi şi voi pe domnul ministru Costel Alexe de ce s-a abţinut să voteze, în calitate de deputat, legea de înfiinţare a DNA-ului Pădurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură