Goţiu: NU gândiţi precum gândacii! Un fost ministru PSD a lansat una dintre cele mai mizerabile manipulări

Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Epoch Times România)

Senatorul USR Mihai Goţiu a explicat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, de ce nu sunt de vină gândacii, liliecii ori urşii pentru blocarea construirii autostrăzilor din România, teorie avansată de fostul ministru PSD al Dezvoltării.

"NU GÂNDIŢI PRECUM GÂNDACII! De ce nu sunt de vină gândacii, liliecii ori urşii pentru blocarea construirii autostrăzilor din România. Una dintre cele mai mizerabile manipulări, lansată în aceste zile de fostul ministru PSD al Dezvoltării, e cea potrivit căreia Uniunea Europeană (mai exact Comisia Europeană) ar 'bloca' investiţia în Autostrada Piteşti – Sibiu, din cauza… gândacului croitor. Prima manipulare: 'UE ne-ar vrea răul şi vrea să blocheze dezvoltarea României'. E o acuzaţie clasică, din repertoriul discursului conspiraţionist anti-european al PSD. Dincolo de elementul factual (bucata de autostradă în discuţie face parte din coridorul pan-european susţinut de UE), teza asta se bate cap în cap cu altă teză conspiraţionistă a anti-europenilor – cea potrivit căreia România a fost primită în UE doar pentru a deveni 'piaţă de consum pentru mărfurile şi produsele companiilor vestice'", a declarat Goţiu.

Liderul USR a remarcat că, dacă ar fi adevărată a doua teză consipraţionistă, atunci UE ar avea tot interesul ca autostrada să fie cât mai repede terminată, indiferent de condiţiile în care s-ar construi, tocmai pentru ca produsele şi mărfurile companiilor vestice să ajungă mai repede şi cu costuri mai mici la consumatorii autohtoni şi pentru ca aceste companii să aibă acces mai facil la mâna de lucru, relativ ieftină din ţara noastră.

"Doar cineva cu mintea cât a unui gândac n-ar putea să nu sesizeze schizofrenia asta din discursul conspiraţionist anti-european al PSD. Marea manipulare: 'Gândacul croitor blochează autostrada'. Un fals grosolan. Finanţarea autostrăzii e în discuţie pentru că planurile de management ale ariilor naturale protejate din România nu există sau au fost adoptate chiar dacă erau greşite şi nu respectau condiţiile necesare pentru a fi adoptate. Aceasta este o problemă sistemică, valabilă peste tot în România. Cum s-a ajuns aici? Pe de o parte, e vorba, evident, de incompetenţă. Atât din partea celor care au realizat planurile de management (în cazul celor care există), cât şi a celor care le-au aprobat (care nu au verificat dacă îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi aprobate). Pe de altă parte, da, vorbim de corupţie, mică şi mare", a afirmat Goţiu.

Potrivit senatorului, planurile de management sunt amânate sau prost făcute pentru a putea permite distrugeri de mediu în interesul reţelelor din jurul politicienilor locali şi de la nivel central.

"Vezi ce se întâmplă în Parcul Natural Bucegi cu proiectul imobiliar din vârf de munte, care a iritat opinia publică la sfârşitul anului trecut. Sau lipsa planului de management pentru Parcul Naţional Semenic – Cheile Carasului, unde Romsilva permite tăieri în mare viteză în zonele cu valoare deosebită. Iar lista e lungă, extrem de lungă. Iar la asta se adaugă prestaţia unor evaluatori de mediu, care, la comandă şi contra-cost, trec în studiile de impact asupra mediului ce vrea beneficiarul. Inclusiv tâmpenii şi falsuri grosolane care nu se verifică pe teren! Există, din câte ştiu, un singur astfel de expert, pus pe bară în urma unei decizii definitive a instanţelor de judecată care l-au condamnat penal pentru astfel de studii (Sergiu Mihuţ îl cheamă, e 'celebru' în branşă, dar nu singurul)", a menţionat Goţiu.

În final, liderul USR a ţinut să sublinieze, "ca să fie clar": Uniunea Europeană (prin Comisia Europeană) vrea să finanţeze (să investească) Autostrada Piteşti – Sibiu.

"Dar vrea să fie respectate şi Directivele de mediu, precum în toate ţările occidentale. Asta chiar dacă înseamnă asumarea unor costuri suplimentare (dacă e cazul), pe care le va suporta tot UE, de va fi nevoie. Că de asta există Directivele de mediu, care pornesc de la ideea că asumarea unor costuri suplimentare acum reprezintă economii substanţiale, pe termen mediu şi lung, care ar arunca în aer facturile lăsate în plată generaţiilor viitoare din cauza distrugerilor de mediu. Pentru că nu doar gândacul croitor e protejat pe Valea Oltului, ci întregul ecosistem, biodiversitatea şi habitatele TUTUROR speciilor din zonă. Inclusiv a celei denumite ştiinţific homo sapiens", a mai precizat Goţiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne