Goţiu, semnal de alarmă: Se încearcă muşamalizarea dispariţiei a zeci de hectare de pădure din Munţii Gurghiu

Mihai Goţiu
Mihai Goţiu (Facebook - Mihai Goţiu)

Fostul senator USR Mihai Goţiu a tras un nou semnal de alarmă cu privire la tăierile ilegale de păduri din Munţii Gurghiu. Într-o postare publicată, joi, pe Facebook, cunoscutul activist de mediu atrage atenţia ministrului Mediului, Tanczos Barna, şi a şefilor Romsilva, că “se încearcă muşamalizarea dispariţiei a zeci de hectare de pădure”.

“Despre situaţia tăierilor ilegale de păduri din judeţul Mureş am tot relatat. În urma demersurilor pe care le-am făcut s-au declanşat mai multe controale oficiale şi am depus inclusiv o sesizare penală, aflată în faza de cercetare la DNA. Revin, pentru că până se mişcă Ministerul, Garda Forestieră şi procurorii, se 'lucrează' la muşamalizarea distrugerilor de păduri pe toate căile posibile. În acest episod, despre şmecheria prin care se încearcă ascunderea dispariţiei a aproximativ 6.000 de mc de pe o suprafaţă de 23 de hectare din Munţii Gurghiu. Prima sesizare legată de situaţia de pe Mocirlosu din Munţii Gurghiu a fost depusă de Asociaţia Valori Superioare pe 30 iunie 2020. Am ajuns şi eu în zonă şi, în urma demersurilor comune, pe raza Ocolului Silvic Gurghiu şi a altor ocoale din cadrul Direcţiei Silvice Mureş au început controale pe bandă rulantă: Corpul de Control al Ministerului, Garda Forestieră şi Romsilva. Cică în zona Mocirlosu nu s-ar fi găsit nimic în neregulă!”, a scris Goţiu pe platforma de socializare.

Fostul senator adaugă că pe 14 august 2020 a revenit în zonă şi a documentat - filmat şi fotografiat - dezastrul. Vezi aici.

“Pe zeci de hectare, din pădure mai rămăseseră doar cioate, rădăcini ieşite din pământ, câte un brad uscat, pe ici, pe colo, rămas în picioare, martor tăcut al crimei de mediu. Şi, la fel de revoltător, nici urmă de lucrări de plantare şi împădurire! După drujbe, potopul!”, relatează Goţiu.

Potrivit acestuia, ulterior, Direcţia Silvică Mureş a dispus un nou control, în cadrul căruia s-a constatat că există 23 de hectare de teren care necesită împăduriri şi care n-au justificare prin aplicarea amenajamentului.

“La aplicarea amenajamentului, există un minus de 6.000 de metri cubi. 13 hectare aparţin Asociaţiei Brad Drăguşe, iar 10 hectare Composesoratului Joseni, care, împreună, deţin peste 600 de hectare gestionate de OS Gurghiu (Romsilva). În acest an, în februarie, când m-am întors în zonă cu o echipă a televiziunii publice germane ARD, am aflat că cele 23 de hectare au fost prinse în planul de plantare al OS Gurghiu. Astfel, ar urma să fie plantaţi peste 100.000 de puieţi. Asta e o veste bună în sine şi un prim rezultat important al investigaţiilor de anul trecut, că altfel, în scurt timp, versantul se poate transforma în deşert montan, cu toate 'bucuriile' la pachet: degradarea solului, afectarea habitatelor, colmatări de râuri şi inundaţii. Dar, totuşi, cine e responsabil pentru 'chelirea' muntelui?”, se întreabă activistul pentru mediu.

În postarea sa, Mihai Goţiu susţine că ar fi aflat faptul că “la sugestia/iniţiativa fostului şef de district Vasile Gliga, care şi-a dat demisia după ce au început controalele anul trecut, composesoratele din zonă ar vrea să formeze un ocol silvic privat, pentru a trece pădurea din gestiune publică în una privată”.

“Mă rog, e dreptul lor să facă asta, doar că asta nu rezolvă de la sine problema distrugerii pădurilor (de la tăieri ilegale la lipsa lucrărilor de plantare). În egală măsură am investigat furturi şi iresponsabilitate şi în păduri gestionate de Romsilva, cât şi în păduri cu administrare privată. Singurul lucru care s-ar 'rezolva' ar fi pierderea urmelor responsabililor pentru ceea ce s-a întâmplat până acum. Şi, evident, tragerea lor la răspundere.

Aşadar, domnule ministru al Mediului, vă solicit să luaţi legătura cu cei de la Garda Forestieră şi cu responsabilii de la Control din instituţie şi să băgaţi un pic de viteză în anchetele deja începute, atât cu privire la situaţia din zona Mocirlosu, cât şi a celorlalte tăieri ilegale de păduri din judeţul Mureş. Iar de data asta să se lase cu finalizare. Că a trecut aproape jumătate de an de când unul dintre predecesorii d-voastră, Costel Alexe, m-a anunţat că 'se lucrează la finalizarea raportului de control', după care îmi va fi trimis (a se vedea în facsimil, în galeria foto). Şi, cu un drum, să-l trimiteţi şi procurorilor de la DNA Mureş, că bănuiesc că sunt curioşi şi ei de ce scrie acolo”, a mai scris Goţiu în mesajul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură