Grecia aprobă parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex

Grecia a aprobat marţi o lege care permite parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex, în ciuda protestelor şi a opoziţiei unor partide politice şi ale Bisericii Ortodoxe, relatează Reuters.
Liderul coaliţiei de extremă stângă din Grecia, Alexis Tsipras.
Liderul coaliţiei de extremă stângă din Grecia, Alexis Tsipras. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / GettyImages)

Din anul 2008, legile elene permiteau astfel de parteneriate doar pentru cuplurile heterosexuale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis însă în 2013 că aceasta este o discriminare a homosexualilor.

193 de parlamentari greci din 300 au votat marţi pentru ca cuplurile gay sau de lesbiene să aibă în viitor aceleaşi drepturi. ”Acesta este un moment important, nu doar pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex), ci şi pentru egalitatea în faţa legii în Grecia. Merită discutat de ce ne-a luat atât de mult şi că a fost nevoie de toate aceste lupte”, a declarat Vasiliki Katrivanou, parlamentar Syriza, care a reamintit că uniunile civile pentru persoane de acelaşi sex au fost o promisiune preelectorală a Syriza.

Legea a fost votată favorabil de socialiştii de la PASOK, de centriştii din partidul To Potami, de Uniunea Centriştilor. Au votat împotrivă câţiva parlamentari ai partidului Grecii Independenţi, partenerul de coaliţie al Syriza. Liderul formaţiunii, ministrul Apărării Panos Kammenos, însă nu a fost prezent la votul ţinut după miezul nopţii. De asemenea, Partidul Comunist, partidul de extremă dreapta Zori Aurii şi Biserica Ortodoxă s-au opus.

În schimb, ministrul de Finanţe Euclid Tsakalotos (Syriza) s-a afişat cu o insignă cu un curcubeu şi a declarat că ”este vorba despre cea mai veche poveste din relaţiile umane. Doi oameni se iubesc şi vor să fie împreună, dar se confruntă constant cu oprelişti. Statul grec nu trebuie să-i stigmatizeze pe unii oameni”.

Noul act legislativ nu permite cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească sau să adopte copii, ca în alte ţări, şi nu le oferă drepturi egale la pensii, taxare şi acces la sănătate, au susţinut activişti LGBT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe