Grecia propune un “coridor alternativ” pentru exportul cerealelor ucrainene. Planul implică şi România

Cale ferată (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
05.10.2023

Grecia este pregătită să ofere o rută alternativă pentru grâul şi alte cereale ucrainene prin porturile sale nordice Salonic şi Alexandroupoli, a anunţat ministrul grec de Externe, George Gerapetritis, în cadrul unui Consiliu informal al UE pentru afaceri externe, ce a avut loc la Kiev.

Acordul ucrainean de export de cereale mediat de Turcia a eşuat, însă diplomaţii preferă să îl caracterizeze ca fiind "îngheţat". Având în vedere rolul vital al Ucrainei în aprovizionarea cu cereale la nivel mondial, multe eforturi diplomatice au fost dedicate căutării de alternative.

Grecia, alături de Marea Britanie, care joacă un rol crucial în deciziile privind Ucraina, a participat la negocierile de la Bruxelles privind exportul de cereale ucrainene. Planul conceput presupune transportul produselor pe calea ferată, prin România şi Bulgaria, către Salonic şi Alexandroupoli, relatează The Gaze.

Navele comerciale deţinute de Grecia vor juca un rol esenţial în transportul cerealelor, similar cu perioada în care exporturile de cereale prin Marea Neagră erau fezabile.

Cu toate acestea, în ciuda capacităţii celor două porturi greceşti de a manipula navele necesare pentru transportul de cereale, există limitări în ceea ce priveşte capacitatea reţelei feroviare din nordul Greciei. Cel puţin, căile ferate au nevoie de reparaţii în urma inundaţiilor recente din regiunea Tesalia.

Punerea în aplicare a planului ar putea servi, de asemenea, ca un impuls pentru modernizarea necesară a căii ferate greceşti, inclusiv a liniei de la Alexandroupoli la Ormenio, ultima staţie înainte de Bulgaria, care se află, de asemenea, în apropierea graniţei cu Turcia.

Gerapetritis a informat colegii din UE că Grecia este pregătită să contribuie la rezolvarea problemei exportului de cereale şi a subliniat "consecinţele semnificative" ale retragerii unilaterale a Rusiei din "acordul privind cerealele" şi ameninţările asociate, în special pentru ţările din Sudul Global.

Alte rute alternative, în afară de propunerea Greciei, sunt promovate de Polonia în colaborare cu Lituania. Portul polonez Gdansk este însă un punct de export mult mai probabil decât Klaipeda din Lituania.

Totodată, opţiunea adriatică se bazează pe utilizarea portului Rijeka din Croaţia, către care cerealele ucrainene ar putea fi transportate prin Ungaria şi Slovacia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor