Grecia: Sute de oameni protestează împotriva acordului de schimbare a numelui Macedoniei

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie în Atena, Grecia, în timpul unui protest împotriva acordului de schimbare a numelui Macedoniei, 20 ianuarie 2019
Ciocniri între manifestanţi şi poliţie în Atena, Grecia, în timpul unui protest împotriva acordului de schimbare a numelui Macedoniei, 20 ianuarie 2019 (Getty Images)

Aproximativ 250 de persoane au protestat în cel de-al doilea oraş ca mărime al Greciei împotriva unui acord istoric care ar putea duce la normalizarea relaţiilor cu Macedonia, potrivit RFE/RL.

Manifestanţii s-au adunat duminică în faţa principalei săli de concerte din Salonic, şi protestul a coincis cu sosirea preşedintelui grec Prokopis Pavlopoulos la un concert cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului.

Manifestanţii au declarat că sunt nemulţumiţi că Pavlopoulos nu s-a opus acordului, în baza căruia Macedonia îşi va schimb în mod oficial numele în Republica Macedonia de Nord.

Numărul manifestanţilor a fost mult mai mic decât la protestele care au avut loc înaintea ratificării acordului de către Parlamentele grec şi macedonean.

Atena a susţinut mult timp că utilizarea termenului “Macedonia” implică revendicări teritoriale asupra unei provincii nordice greceşti cu acelaşi nume şi asupra moştenirii sale antice.

Acordul, semnat anul trecut de premierul Alexis Tsipras şi omologul său macedonean Zoran Zaev, ar putea pava drumul ca Macedonia să adere la Uniunea Europeană şi NATO.

Totuşi, acordul a întâmpinat o opoziţie puternică în ambele ţări, iar criticii majoritar naţionalişti au declarat că sunt făcute prea multe concesii pentru ambele părţi.

După o dezbatere intensă, Parlamentul grec a aprobat în 25 ianuarie acordul, mişcarea fiind aplaudată de UE şi Statele Unite. Acordul a fost deja ratificat de Parlamentul macedonean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe